Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,97 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
468,71 Ft
Bitcoin
63,030 $

Így működnek a különböző országokban a koronavírus-tesztek: melyik terv a jó?

Nem mindenhol lehetségesek a tömeges tesztelések, amik alapvetően nagy erőforrásokat igényelnek. Emiatt pedig az országok különböző stratégiákat követnek.

Külföld
Author image

A T-800-as

Szerkesztő

Nem mindenhol lehetségesek a tömeges tesztelések, amik alapvetően nagy erőforrásokat igényelnek. Emiatt pedig az országok különböző stratégiákat követnek.

A The Straits Times a cikkében megvizsgálta, hogy az egyes országok hogyan járnak el a koronavírus tesztelésében, ami továbbra is nagy kihívás elé állítja a különböző kormányokat. A Fülöp-szigeteken, ahol Délkelet-Ázsiában a legtöbb megerősített COVID-19-eset történt, júniusban kiterjesztette a célzott teszteléseket az olyan betegek és egészségügyi dolgozók bevonásával, akik tünetmentesek, ugyanakkor releváns utazási előzményeik voltak, és szoros kapcsolatban álltak egy megerősített esettel. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A kormány hónapok óta ellenáll a különféle csoportoknak. A hivatalos szakpolitikai dokumentumok szerint a Fülöp-szigeteki Általános Kórházban a havonta kétszer végzett rutinszerű tömeges vizsgálat nem kivitelezhető, mivel az több mint 4 héten át tart a körülbelül 5000 egészségügyi dolgozó tesztelésével.

Az Egyesült Államokban a Reuters jelentése szerint a legtöbb állam elutasította a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új iránymutatását, ami az elmúlt hónapban lépett érvénybe. Korábban arra ösztönözték az embereket, hogy azok is vessék magukat alá a teszteléseknek, akik tünetmentesek. A módosított irányelvek már kizárják azokat ebből, akik tünetmentesek, még akkor is, ha nemrégiben ki voltak téve a vírusnak.

India például „agresszív” tesztelésbe kezdett, aminek során több mint 12 millió mintát vizsgáltak meg, és mindezt az elmúlt két hétben. Erről Harsh Vardhan egészségügyi miniszer számolt be. Összesen 1.3 milliárdan laknak az országban, ahol január 22. óta több mint 45.5 millió vizsgálatot hajtottak végre.

Az Egyesült Királyságban az év végéig tömeges tesztek bevezetését tervezik, amik a tünetmentes emberekre is kiterjednének. Jelenleg általánosságban csak a tünetekkel rendelkező embereknek mondják azt, hogy teszteljenek.

Hongkongban beindult a tömeges tesztelés, és ingyenesen. A 7.5 milliós kínai területen már a második napon rengetegen jelentkeztek a tesztre, ami a lakosság egytized százaléka volt. A hétnapos program lehetővé teszi, hogy Hongkong naponta akár félmillió koronavírus-tesztet hajtson végre, ami legfeljebb további két hétre hosszabbítható meg.

Franciaországból is aggasztó hírek láttak napvilágot a koronavírusról: majdnem rekord

Dél-Koreában februárban érkezett meg a járvány. A tömeges tesztelési program, valamint az érintkezés nyomon követése nagyban segített a vírus visszaszorításában. Ez pedig jól mutathatja, hogy bizonyos országokban működőképesek a tömeges tesztek, aminek nyilvánvalóan vannak hátrányai is, mivel ebben az esetben az emberek nehezebben tartják be a társadalmi távolságot, és nagy tömegek indulnak meg a tesztelési zónák felé, mely potenciális tömeges vírusátadást jelenthet.