Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,232 $

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint

Úgy tűnik, a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint az egészségtelen táplálkozás demenciát okozhat, ezen megállapításra pedig azt követően jutottak a szakértők, hogy 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Hozzáteszik, az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért sem könnyű feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza.

Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez. A mostani vizsgálatok eredményei alapján pedig a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával. Soron kívül 130 km/óránál kapott durrdefektet Curtisék egyik csapatbusza

Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa megjegyezte, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá. A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kórt közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza.

Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek – derül ki a cikkből. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint csökkentheti a demencia kockázatát a multivitamin rendszeres szedése.

A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, több mint 5000 fő részvételével készült, a kutatók pedig kifejtették, hogy a 60 év feletti emberekkel készített vizsgálatok adatai alapján állították fel a hipotézisüket. Kiemelték, az eredmények alapján azon alanyoknak, akik multivitamint fogyasztottak, jellemzően jobb kognitív képességeik és epizodikus memóriájuk van a többiekéhez képest.

Kunhalmi Ágnes Magyar Péterről: ott bővíthette volna az ellenzéki tábort, ahol nem indul

Az MSZP társelnöke szerint Magyar Péter pont vidéken, a megyei listákon szólíthatta volna meg a kiábrándult fideszeseket, a Tisza Párt mégsem indult el, Budapesten azonban igen, ahol az ellenzék már visszaszorította a Fideszt.