Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,51 Ft
Euró
385,92 Ft
Font
449,95 Ft
Bitcoin
62,757 $

A váratlan meghibásodás után jó hír érkezett a NASA marsi helikopteréről

A történtek miatt félő volt, hogy véget ér az eszköz küldetése.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/ASU
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A NASA helyreállította a kapcsolatot az Ingenuity nevű kis helikopterével a Marson – jelentette be szombaton az amerikai űrügynökség, miután egy váratlan meghibásodás miatt félő volt, hogy véget ér az eszköz küldetése. Az Infostart az MTI nyomán azt írja, a lítium-ion akkumulátorral meghajtott 1,8 kilogrammos eszköz volt az első légi jármű, amely (2021-ben) egy másik bolygó felszínén emelkedett fel.

A Marsra a Perseverance roverrel (marsjáróval) érkezett, amely reléként működik, és adatokat továbbít a helikopter és a Föld között, és amelynek feladata az ősi élet nyomainak felkutatása a Marson. Az Ingenuity 72. repülése során csütörtökön hirtelen megszakadt a kommunikáció a helikopter és a rover között, ám az űrszondáért felelős NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) szombaton késő este az X-en azt írta, hogy „jó híreket kaptunk ma”. Soron kívül Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

Közölték, hogy végre sikerült felvenni a kapcsolatot a helikopterrel, és utasították a Perseverance-t, hogy tegyen lépéseket az Ingenuity jelének befogására. A helikopterért felelős csapat „vizsgálja az új adatokat, hogy jobban megértse a kommunikáció váratlan megszakadását a 72. repülés során” – derült ki a tájékoztatóból. A NASA korábban kifejtette, hogy a csütörtöki repülés célja „a helikopter rendszereinek ellenőrzése volt, miután az előző repülés során a vártnál korábban ért talajt”.

Az Ingenuity 12 méteres magasságot ért el – áll a NASA a péntek este nyilvánosságra hozott közleményében –, de „az ereszkedés során a helikopter és a rover közötti kommunikáció idő előtt, még a leszállás előtt megszűnt”. Az X-en a JPL pénteken tudatta, hogy a Perseverance rover nem észleli az Ingenuity-t. A NASA már korábban is elvesztette egy időre a kapcsolatot a helikopterrel, tavaly például mintegy két hónapra – jegyzik meg.

A mindössze 1,8 kg tömegű Ingenuity eredetileg csak öt felszállásra volt tervezve, de a küldetés minden várakozást felülmúlt. A helikopter összesen mintegy 17 kilométert tett meg, és 24 méteres magasságig repült. Hosszú élettartama figyelemre méltó, különösen annak fényében, hogy a fagyos marsi éjszakákat is túl kell élnie, napközben pedig napelemekkel tartja melegen az akkumulátorait töltő cellákat – hangsúlyozzák. A Perseverance-szal együttműködve légi felderítőként segített kerekes társának az ősi mikrobiális élet lehetséges jelei után kutatni.

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.