Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,801 $

Lenyűgöző felvételeken csodálhatjuk meg, ahogyan darabjaira hullott a NASA régi műholdja

A több mint ötven éve Föld körüli pályán mozgó szatellit sorsáról nemrég döntöttek az amerikai űrhivatalnál, melynek értelmében beléptették bolygónk atmoszférájába, ahol hullócsillagként égett el.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A több mint ötven éve Föld körüli pályán mozgó szatellit sorsáról nemrég döntöttek az amerikai űrhivatalnál, melynek értelmében beléptették bolygónk atmoszférájába, ahol hullócsillagként égett el.

A drámai esemény Tahiti és a Cook-szigetek közelében játszódott le, az egyik szemtanú pedig rögzítette kamerájával az OGO-1 aláhullásának minden egyes momentumát. Soron kívül Félmilliárdnál is drágábban hirdetik Torgyán József egykori villáját

A NASA Orbiting Geophysical Observatories projektjét még 1964-ben indították útjának, a teljes programot azonban 1971-ben felfüggesztették, azóta lényegében űrszemétként keringtek az alkatrészek bolygónk körül.

A műholdat eredetileg azért bocsájtották fel, hogy a magnetoszférát tanulmányozza, amelyet a Föld mágneses mezője alakított ki planétánk külső régióiban. Az OGO-1 egészen 1969-ig működött, majd készenléti üzemmódba kapcsolták.

A NASA hivatalos közleményében arról írnak, hogy az Arizonai Egyetem Catalina Sky Survey űrteleszkópjának megfigyelései alapján egy apró objektumra lettek figyelmesek még augusztus 25-én, amelynek pályája keresztezheti a Földét.

A Hawaii Egyetem ATLAS távcsövével ezután részletesebben megvizsgálták a szóban forgó tárgyat, és kiderült, hogy az OGO-1 állhat a jelenség mögött.

A becsapódást természetesen elkerülték, hiszen a majdnem féltonnás műhold előbb apró darabokra esett szét zuhanás közben, majd szinte porrá égett a légkörben, miközben eszméletlen sebességgel száguldott a talaj felé.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/hatalmas-marsi-porordogot-kapott-lencsevegre-a-nasa/

Egyre több a spekuláció Harry herceg és Meghan Markle esetleges válása kapcsán

Meg nem erősített források szerint feszültség tapasztalható Harry herceg és Meghan Markle kapcsolatában.