Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,74 Ft
Euró
385,25 Ft
Font
450,90 Ft
Bitcoin
69,828 $

Hatalmas felfedezést tettek az inzulin kapcsán

Ez pedig reményt adhat a cukorbetegek számára a jövőre nézve.

...svg content...Fotó: Unsplash/Dennis Klicker
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Cell tudományos folyóirat hasábjain december elején publikált kutatásból derült ki, hogy az amerikai Case Western Reserve University kutatói rájöttek, miért nem működik megfelelően a diabétesszel küzdőknél a stabil vércukorszintet fenntartó hormon, az inzulin. Jonathan Stamler, a kutatás vezetője rámutatott, a kutatás alapján úgy véli, a nitrogén-oxid olyan, mindenütt jelenlévő hírvivő molekulává alakul, mely aztán képes információkat megosztani a sejtek között.

Stamler megosztotta, egy olyan enzimet fedeztek fel, mely a nitrogén-oxidot az inzulinreceptorhoz köti, hogy az inzulint szabályozza – a túlzott enzimaktivitás pedig cukorbetegséget eredményez. Csakhogy több enzim számos fehérjére nitrogén-oxidot tesz, mely rengeteg betegség új kezelését is lehetővé teszi. Soron kívül Erősödésnek indult a forint szerda reggel

A szakértők most azt remélik, hogy a SCAN elnevezésű enzim blokkolásával új terápiás módokat találhatnak a cukorbetegség valamennyi típusára. Ugyanakkor mivel az 1-es típusú cukorbetegséget az inzulintermelés hiánya okozza, a tudósok szerint ebben az esetben egy másik kezelési módot kell majd kidolgozniuk.

Szentkirályi szerint Karácsony a Pesti alsó rakpart végleges lezárására készül

Szentkirályi Alexandra megtudta, Karácsony Gergely a Pesti alsó rakpart végleges lezárására készül, aminek számos negatív hatása lehet.

Kollégáját is gyászolja Szijjártó Péter

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megszólalt az iráni elnök hirtelen halála miatt, aki helikopter-balesetben vesztette életét.