Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,89 Ft
Euró
387,70 Ft
Font
450,71 Ft
Bitcoin
61,119 $

Kiderült, melyik ország kaphat elsőként az orosz koronavírus elleni vakcinából

Oroszországban a világon elsőként regisztrálták a Szputnyik V névre keresztelt COVID-19 védőoltást, amelyet a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztett ki.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Oroszországban a világon elsőként regisztrálták a Szputnyik V névre keresztelt COVID-19 védőoltást, amelyet a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztett ki.

A jelenleg harmadik kísérleti fázisban tartó készítmény komoly nemzetközi ellentéteket váltott ki a szakértők és az orosz kormány között, mindez azonban nem gátolta meg az illetékeseket abban, hogy idejekorán hitelesítsék az ellenszérumot. Soron kívül Június első napjára szervez Békemenetet a CÖF–CÖKA

Nemrég kiderült, hogy a súlyos politikai válságban lévő, lassan polgárháborús hangulatokat idéző Belorusszia lesz az első ország, amely megkaphatja a szóban forgó vakcina következő dózisait.

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal tartott telefonos beszélgetés keretein belül kötötték meg az üzletet, miszerint Belorusszia hozzájárulhat a kísérletekhez, ezáltal korábban foglalhatják le számukra a potenciális oltóanyagokat.

„A két elnök megegyezett abban, hogy a belorusz állampolgárok önkéntes jelleggel részt vesznek a vakcina harmadik fázisú tesztelésében, így Fehéroroszország válik az első nemzetté, ahová importálhatják az orosz védőoltást.”

olvasható a helyi hírügynökség jelentésében.

A Gamaleja Kutatóintézet és az orosz védelmi minisztérium közös termékét, a Szputnyik V-öt augusztus 11-én regisztrálta az orosz kormány annak ellenére, hogy a harmadik fázisú ellenőrzések még csak nemrég kezdődtek meg.

Egyelőre 2 ezer ember csatlakozott a tesztelésekhez, ezért még nagyjából 28 ezer önkéntest lesz szükséges toborozniuk a hatóságoknak. Az egészségügyi minisztérium elmondása szerint a Szputnyik V átesett a kötelező biztonsági teszteken, és megfelelő immunitást alakíthat ki a vírussal szemben.

Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap képviselői hozzátették, már több mint 20 ország jelentkezett be a vakcinájukért, így összesen egymilliárd adagot értékesíthetnek belőlük. Az orosz kormány eddig öt állammal szerződött le, ahol sikeresen legyárthatják a szükséges mennyiségeket – az előzetes becsléseik alapján 500 millió vakcina készülhet el évente.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/enyhul-a-koronavirus-egy-korabban-mar-letarolt-tersegben/