Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Kínában a mesterséges intelligenciának is be kell tartania a szocialista értékrendet

Ideiglenes szabályokat vezetnek be, a cenzúra érinti a mesterséges intelligenciát is.

...svg content...Fotó: unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

A kínai állam a nyilvánosság számára is elérhető szolgáltatások esetében megköveteli, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalom megfeleljen az „alapvető szocialista értékeknek”.

Az egyelőre ideiglenes szabályokat a hét kínai szabályozó hatóság közösen tette közzé, élükön az ország teljhatalmú internetes cenzorával, a Kínai Kibertér-felügyelettel – számolt be róla a Cybernews. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Egy sor szabály lesz, de nem mindenkire vonatkozik majd

A szabályok augusztus 15-én lépnek hatályba, és az állami ideológiai irányvonal betartása mellett a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a mesterséges intelligencia ne állítson elő „felforgató” tartalmakat, ne népszerűsítsék az erőszakot, az etnikai diszkriminációt, valamint a pornográfiát. Figyelniük kell továbbá a szellemi tulajdonjog védelmét, és azt is, hogy törvényes adatforrásokból tanítsák az AI-t.

A szolgáltatóknak működési engedélyre lesz szükségük, és minden jogellenesnek ítélt tartalom generálását szabályozniuk kell, javítva az algoritmus érzékenységét. Ugyanakkor a nem nyilvános fejlesztésekre az új szabályok nem vonatkoznak majd.

Az állam ugyanis úgy vélekedik, hogy ösztönözniük kell a technológia fejlődését, hogy felvehessék a versenyt az Egyesült Államokkal, valamint az iparban is hasznosítsák a mesterséges intelligenciát.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.