Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,968 $

Kutatás: a klímaváltozás hatására az óceánok színe is megváltozik

A tudósok megállapításai szerint az óceánok színe az elmúlt 20 évben megváltozott, ezt pedig az ember okozta éghajlatváltozásnak tulajdonítják.

...svg content...Fotó: Unsplash/berenice melis
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy, a CNN által is szemlézett friss kutatásból derült ki, hogy a világ óceánjainak több mint 56 százaléka oly mértékben változtatta meg színét, ami már nem magyarázható természetes eseményként: a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ és az amerikai Massachusetts Institute of Technology tudósai által vezetett kutatócsoport megállapításai szerint a negatív tendencia már 20 éve tart.

A Nature tudományos folyóiratban szerdán publikált tanulmány szerint különösen az Egyenlítőhöz közeli trópusi óceánok váltak zöldebbé az elmúlt két évtizedben, ami az ökoszisztémáikban bekövetkezett változásokat tükrözi. Rámutattak, az óceán színe a felső rétegeiben található anyagoktól függ. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

Egy mélykék óceánban például nagyon kevés az élet, míg a zöld szín azt jelzi, hogy ott nagyobb ökoszisztémák vannak, melyek a fitoplanktonon, a klorofillt tartalmazó növényszerű mikrobákon alapulnak. Mindez azért is lényeges, mert a fitoplankton képezi a táplálékhálózat alapját, mely olyan nagyobb szervezeteket lát el, mint a halak, a tengeri madarak és a tengeri emlősök.

A tanulmány társszerzője Stephanie Dutkiewicz, az MIT Föld-, Légkör- és Bolygótudományi Tanszékének vezető kutatója azonban megjegyezte, nem világos, hogy pontosan hogyan változnak ezen ökoszisztémák, az azonban biztos, hogy míg egyes területeken valószínűleg csökken a planktonok száma, addig máshol növekedni fog.

Mivel pedig a fitoplanktonok képezik a tápláléklánc alapját, bármilyen változás hatalmas hullámokat vet az óceáni ökoszisztémák egyensúlyi helyzetében. Amennyiben pedig nem leszünk képesek megállítani az óceánok további felmelegedését, úgy felborul az egyensúly, ami beláthatatlan következményekhez vezethet.

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.