Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Türkmenisztán elnöke lépéseket tenne a metánkibocsátás csökkentése érdekében

A közép-ázsiai országban a világon a legrosszabb a klímafűtő „szuperszennyező” események aránya, így épp itt volt az ideje, hogy végre tegyenek valamit ellene.

...svg content...Fotó: EPA/MARK CRISTINO
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Türkmenisztán elnöke két kezdeményezést indított útjára, melyek elsődleges célja az ország olaj- és gázipara által generált kolosszális metánkibocsátás visszaszorítása: amennyiben pedig ténylegesen sikerrel járnának, úgy az jelentős eredménynek számítana a klímaválság kezelésében.

A terv előkészíti annak a lehetőségét, hogy a közép-ázsiai ország is csatlakozzon ahhoz a másik 150 országhoz, melyek már aláírták az úgynevezett Globális Metánvállalást (Global Methane Pledge), melynek értelmében az országok vállalják, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik a globális metánkibocsátást. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Úgy tudni, a kormányzati lépések nyomán egy tárcaközi kormánybizottság is a nagyhatású üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésére fog összpontosítani. Mindez azért is lényeges, mert a metánkibocsátás ma a globális felmelegedés 25 százalékáért felelős.

Tudósok szerint a 2007 óta tapasztalt ugrásszerű növekedés jelentheti a legnagyobb veszélyt a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására, és komolyan veszélyezteti a katasztrofális éghajlati fordulópontok kialakulását is.

Ennek okán pedig a fosszilis tüzelőanyag-telepekről történő kibocsátások megszüntetése a leggyorsabb, legegyszerűbb és legolcsóbb módja a metánkibocsátás csökkentésének. Ráadásul Türkmenisztán volt a felelős a világon a legtöbb metán „szuperkibocsátó” eseményért 2022-ben: a legsúlyosabb szennyező esemény ugyanis 67 millió autó kibocsátásának mértékével egyenértékű klímaszennyezést okozott.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.