Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

A világ 9 atomfegyverrel rendelkező állama tovább korszerűsíti nukleáris arzenálját

Egy agytröszt friss jelentése szerint Kína idén januárban 17 százalékkal több nukleáris robbanófejjel rendelkezett, mint egy évvel korábban.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Florence Lo
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera a svédországi székhelyű Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) friss jelentése nyomán számolt be arról, hogy a világ 9 atomfegyverrel rendelkező állama tovább korszerűsítette nukleáris arzenálját, adataik szerint pedig Kína a tavalyi év azonos időszakához képest idén januárban 17 százalékkal több nukleáris robbanófejjel rendelkezett.

A hétfőn közzétett jelentésből derült ki, hogy becsléseik szerint Kína nukleáris arzenálja a 2022. januári 350 robbanófejről 2023 januárjára 410-re növekedett, és „várhatóan tovább növekszik”. Megjegyezték, attól függően, hogy Kína miként dönt haderejének felépítéséről, 2030-ra potenciálisan legalább annyi interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) rendelkezhet, mint az Egyesült Államok vagy Oroszország. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Kína folyamatosan fejleszt, ám nem éri be az USA-t

Hans M. Kristensen, a SIPRI tömegpusztító fegyverek programjának munkatársa és az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) nukleáris információs projektjének igazgatója egy nyilatkozatban úgy értékelte a jelentés tartalmát:

„Kína megkezdte nukleáris arzenáljának jelentős bővítését. Egyre nehezebb összeegyeztetni ezt a tendenciát Kína azon kinyilvánított céljával, hogy csak a nemzetbiztonság fenntartásához szükséges minimális nukleáris erővel rendelkezzen.”

Mint ismert, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) jelenleg a világ legnagyobb harci erejének számít, ám Kína ennek ellenére is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy modernizálja katonai felszereléseit és fegyverzetét is. A globális számokat tekintve a SIPRI becslései szerint idén januárban összesen 12 512 nukleáris robbanófej volt a világon, s mintegy 9576, mely potenciálisan felhasználható katonai készletben is – ez 86-tal több, mint tavaly januárban.

Ezen robbanófejek közül a becslések szerint 3844-et rakétákra és repülőgépekre telepítettek, s közel 2000-et – javarészt Oroszországban és az Egyesült Államokban – magas műveleti készültségi szint esetére tartottak fenn, ami azt jelenti, hogy rakétákra szerelték azokat, vagy a nukleáris bombázóknak otthont adó légibázisokon tartották őket. A SIPRI az adatok kapcsán megjegyezte, Kína növekvő nukleáris készletei ellenére az Egyesült Államok és Oroszország együttesen még mindig a világ nukleáris fegyvereinek közel 90 százalékával rendelkezik.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.