Szivárogtatás: Kína szélsebesen légi fölényt vívhat ki Tajvannal szemben

Fotó: MTI/AP/Kínai Központi Televízió (CCTV)
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai szivárogtató által nyilvánosságra hozott titkos dokumentumok közül akadnak olyanok, melyek kérdéseket vetnek fel Tajvan katonai felkészültsége kapcsán.

A Guardian jelentése szerint az amerikai hírszerzés kiszivárgott értékeléseiből derült ki, hogy Kína nagy valószínűséggel pillanatok alatt légi fölényt alakítana ki, amennyiben fegyveres konfliktusba keveredne Tajvannal.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A dokumentumok, melyeket a jelentések szerint Jack Teixeira szivárogtatott ki, épp akkor kerültek napvilágra, amikor a G7-ek külügyminiszterei a közös Kína-stratégiáról tárgyaltak, Peking pedig vasárnap rövid időre leállította a Kelet-kínai-tenger egy része feletti repüléseket.

A Washington Post által szemlézett titkos dokumentumokból derült ki, hogy Tajvan vezetői kételkednek abban, hogy légvédelmük képes „pontosan észlelni a rakétakilövéseket”, továbbá amiatt is aggódnak, hogy a sziget repülőgépeinek csak közel fele képes hatékonyan harcolni az ellenséggel.

A kiszivárgott iratok alapján Tajvan attól is tart, hogy repülőgépeinek óvóhelyekre való áthelyezése akár egy hétig is eltarthat, így azok sebezhetővé válnak a rakétacsapásokkal szemben, továbbá az is aggasztja őket, hogy Kína katonai célokra használja polgári hajóit, ami jelentősen akadályozza az amerikai hírszerzést abban, hogy előre jelezzen egy kínai inváziót.

A dokumentumokban a Pentagon elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy a kínai légierő könnyedén légi fölényt tudna kialakítani, és valószínűleg nem is tartana sokáig. Az is kiderült, hogy amióta Hszi Csin-ping kínai elnök kibővítette és modernizálta a Népi Felszabadító Hadsereget, Kína 14-szer nagyobb fegyveres erőkkel rendelkezik, mint Tajvan.