Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,424 $

Három kínai űrhajós is biztonságosan visszatért a Földre

A három kínai űrhajós fontos küldetést teljesített az űrben, most viszont újra a Földön dolgozhatnak.

Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI
Világűr

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint arról korábban beszámoltunk, Kína útjára engedte azt a hordozót, melynek fedélzetén tartózkodhatott az első civil kínai űrhajós. Nem sokkal később három kínai űrhajós tért vissza a Földre, akik egy fontos küldetésen vannak túl.

A Shenzhou-15 űrhajó kapszulája sikeresen landolt az észak-kínai Belső-Mongólia régiójában kialakított leszállóhelyen. Erről az állami Hszinhua hírügynökség jelentett, röviddel azt követően, hogy az űrhajósok biztonságosan landoltak. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

A jelentés szerint Fei Junlong, Deng Qingming és Zhang Lu űrhajósok jó fizikai állapotnak örvendenek, és a küldetés teljes sikerrel zárult. A kínai trió összesen hat hónapot töltött el a Tiangong űrállomáson, ahol űrsétákat és különböző tudományos kísérleteket hajtottak végre.

Pár nappal korábban a már korábban említett másik három űrhajóst küldték fel az űrállomásra, köztük az első civil űrhajóssal, akik leváltották a kollégáikat. Kína, mely jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, dollármilliárdokat költ el arra, hogy a katonai űrprogramjával felzárkózzon az USA-hoz és Oroszországhoz.

Mint arróla Barrons is ír az AFP nyomán, Peking célja, hogy 2030-ig embereket küldjön a Holdra, akik bázist építhetnek ki a bolygó felszínén. Erre ezelőtt még nem volt példa, ami történelmi lépés lehet az űrutazásban, amire várhatóan az USA-nak és Oroszországnak is lesz válasza, mert egyik ország sem akar lemaradni a másiktól, különösen, ha a Holdról van szó.