Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

330 ezernél is több munkavállalót bocsátottak el a tech cégektől 6 hónap alatt

Fél év alatt 335 ezer ember munkája szűnt meg a tech iparban a Trueup.io portál felmérése alapján.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Szabó Kata

Szerkesztő

A leépítések kezdetén a leginkább érintett cégek a kriptovaluták világában tevékenykedtek, majd az elbocsátások átterjedtek a startupokra, a tavalyi év végén és az idei év elején viszont már a technológiai szektor vezető cégeihez is begyűrűztek.

Az Amazon 27 ezer, a Microsoft 10 ezer, a Meta 21 ezer, az Alphabet pedig 12 ezer fő elbocsátását jelentette be, de jelentős létszámleépítés zajlott le a Twitternél, a Xiaominál, a Tiktokot üzemeltető Bytedance-nél, a Spotify-nál és még több nagyvállalatnál is. Soron kívül Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

A Trueup.io valós időben monitorozza az elbocsátásokat, a legfrissebb adatok alapján pedig kijelenthető, hogy idén eddig 760 tech szektorban tevékenykedő vállalat jelentett be elbocsátásokat, melyek során 223 ezer munkavállalót küldtek el.

Ez a szám megközelíti a 2022-ben elbocsátottak teljes számát (243.318), a különböző szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a létszámleépítések az év további részében is folytatódni fognak.

Egészen a közelmúltig a fent említett cégek közül jó néhányan valósággal versenyeztek az alkalmazottak felvételéért, jelentős bónuszokat osztogattak, a fizetések pedig csúcsokat döntögettek. A gazdasági környezet azonban megváltozott, ami sokakat váratlanul érintett. Több vállalat, például az Alphabet el is ismerte, hogy a korábbi gyors növekedés miatti meggondolatlan létszámbővítés miatt kellett most elküldeniük a munkavállalókat.

A szóban forgó cégek egy részénél azonban pénzügyi szempontból semmi szükség nem volt a leépítésekre, mert 2022-ben is történelmi növekedést realizáltak, ám a cégek egymás tevékenységeit és döntéseit másolják, hogy megfeleljenek a betétesek elvárásainak.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel élő interjút ad a Kossuth Rádió vendégeként, minden bizonnyal a Robert Fico ellen elkövetett merénylet lesz az egyik fő téma.