Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

10 ezer fős létszámleépítést jelentett be a Microsoft

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

A Twitter, a Meta és az Amazon után újabb technológiai vállalat kezd csoportos létszámleépítésbe.

A Microsoft megerősítette, hogy március végéig 10 ezer fős létszámleépítést hajtanak végre, mindezt pedig a jelenlegi világgazdasági helyzettel és azzal indokolták, hogy a felhasználók egyre kevesebbet költenek digitális tartalmakra, így fontossá vált a költségek csökkentése.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat költségszerkezetét rendszerint a bevételhez és a felhasználói igényekhez igazítják, most pedig azt látják, hogy mindkét területen indokolt a beavatkozás.

Visszafogott költekezés

Nadella bejegyzésben azt írja, hogy míg a világjárvány idején a digitális kiadások felgyorsulását látta, mostanra viszont elérkeztünk oda, hogy a felhasználók megfontoltabban költenek a digitális jellegű tartalmakra és szolgáltatásokra.

“Azt is látjuk, hogy egyes iparágak és szervezetek óvatos megközelítést választottak, ennek oka pedig, hogy a világ bizonyos részein vagy már recesszió van, vagy pedig recesszióra számítanak”, írta.

Nadella ugyanakkor hozzátette, hogy miközben egyes területeken megszüntetnek pozíciókat, a stratégiai fontosságú területeken továbbra is keresik az új munkatársakat. Hogy pontosan mely területekről van szó, azt nem részletezte, mindenesetre a Microsoft nemrég jelentette be, hogy 10 milliárd dolláros befektetést eszközölt az OpenAi nevű startupba, amely olyan népszerű AI fejlesztések mögött áll, mint a ChatGPT és a DALL-E 2.

Volt már ennél komolyabb leépítés is

A vállalat egyébként világszerte mintegy 221 fős munkaerővel rendelkezik, vagyis a most bejelentett leépítés a munkavállalók mintegy 5%-át érinti. Ezzel ez lett a Microsoft történetének második legnagyobb létszámleépítése, 2015-ben ugyanis nem sokkal Nadella kinevezése után közel 25 ezer alkalmazottat bocsátottak el.