Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,73 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,08 Ft
Bitcoin
62,691 $

Honduras több évtizedes kapcsolatait szakítja meg Tajvannal Kína javára

Noha Honduras és Tajvan hosszú évtizedekig ápolta diplomáciai kapcsolatait, előbbi most teljesen hátat fordított Tajvannak, hűségét pedig Kínának ajánlotta fel.

Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint Honduras megszakította több évtizedes diplomáciai kapcsolatait Tajvannal a Kínával való kapcsolatok javára, ám nem kellett sok idő ahhoz, hogy Tajpej is reagáljon: azzal vádolják Pekinget, hogy „kényszerítéssel és megfélemlítéssel” próbálja elcsábítani kevés megmaradt szövetségesét.

A hondurasi külügyminisztérium szombaton tette közzé meglepő közleményét, melyben kerek perec kijelentették: Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

„A hondurasi kormány elismeri, hogy a világon csak egy Kína létezik. A Kínai Népköztársaság kormánya pedig az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli. Tajvan a kínai terület elválaszthatatlan része.”

A minisztérium a továbbiakban azt közölte, hogy Honduras hivatalosan is értesítette Tajvant a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról, hangsúlyozva, hogy nem fog visszatérni a Tajpejjel való hivatalos, vagy bármilyen kapcsolat fenntartásához.

Honduras lépésével azonban csupán 13 olyan ország maradt a világon, mely Tajvant szuverén államként ismeri el. A Kína és Tajvan közötti feszültségek az elmúlt hónapokban a korábbiaknál is súlyosabbá váltak, hiszen Kína a mai napig saját tartományaként tekint Tajvanra, míg a tajpeji demokratikusan megválasztott kormány ezt visszautasítja.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.