Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,754 $

Mióta itt jártál:

A hondurasi elnök közölte, országa diplomáciai kapcsolatokat kíván létesíteni Kínával

Fotó: Xiomara Castro megválasztott hondurasi elnök és VI. Fülöp spanyol király megbeszélést folytat Honduras fővárosában, Tegucigalpában 2022. január 26-án. MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közösségi médiás oldalán megjelent beszámoló alapján arra utasította a külügyminisztert, hogy lásson hozzá az ezzel kapcsolatos ügyek intézéséhez.

Xiomara Castro hondurasi elnök nemrégiben kijelentette, miszerint országa diplomáciai kapcsolatokat kíván létesíteni Kínával, ám egy ilyen döntés meghozatala a Tajvanhoz fűződő szálak felbontását is jelenti.

Soron kívül Akár lakáshitel törlesztésre is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

A Twitteren közzétett beszámolójából az is kiderül, miszerint arra utasította Eduard Reina külügyminisztert, hogy lásson hozzá az ezzel kapcsolatos ügyek intézéséhez, ami szintén az „eltökéltsége” jele – írta az Al Jazeera.

„Gyakorlatiasan kell szemlélnünk a dolgokat, s azt tenni, ami a hondurasi népnek a legjobb”

– mondta a külügyminiszter egy helyi tévéállomásnak adott interjújában.

A bejelentés után a tajvani külügyminisztérium komoly aggodalmát fejezte ki a hondurasi kormány felé, majd arra figyelmeztette, hogy „alaposan fontolja meg a döntést, és ne essen Kína csapdájába”, mert így az országaik közötti jó viszony is tönkremenne.

Kína ezzel szemben üdvözölte a lépést, hiszen az ország azóta próbálja elmélyíteni kapcsolatait Tajpej megmaradt szövetségeseivel (korábban 22 volt, ám Honduras váltása után már csak 13 országgal lesz diplomáciai kapcsolata), hogy 2016-ban először megválasztották Caj Jing-vent Tajvan elnökévé.