Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kína üdvözli Honduras döntését a diplomáciai kapcsolatok felvételéről

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 13-án. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Wang Wenbin szerint az egy Kína elv alapján országuk kész „baráti és együttműködő kapcsolatokat” kialakítani Hondurasszal, valamint a világ más országaival is.

Xiomara Castro hondurasi elnök nemrégiben közölte, miszerint országa diplomáciai kapcsolatokat kíván létesíteni Kínával, ám egy ilyen döntés meghozatala azt is jelenti, hogy Tajvan újabb szövetségest veszít.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

A szigetországnak korábban 22 országgal volt diplomáciai kapcsolata, ám ez a szám azóta 14-re csökkent, a latin-amerikai ország lépése után pedig 13 szövetségese marad, ami nem túl jó hír Tajvanra nézve.

Ezért Tajpej arra figyelmeztette Tegucigalpát, hogy „alaposan fontolja meg a döntést, és ne essen Kína csapdájába”, miközben komoly aggodalmának adott hangot, ezzel szemben Peking örömtelien fogadta a hírt, hogy a hondurasi kormánynak ilyen jellegű tervei vannak.

Ez nem túl meglepő, hiszen az ország régóta azon tevékenykedik, hogy elmélyítse kapcsolatait Tajvan megmaradt szövetségeseivel, így szerdán hivatalos bejelentést tettek, mondván, üdvözlik Honduras döntését a Kínával való diplomáciai kapcsolatok felvételéről – írta a Barron’s.

„Az egy Kína elv alapján országunk kész baráti és együttműködő kapcsolatokat kialakítani Hondurasszal, valamint a világ más országaival is”

– mondta Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő.