Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,52 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,62 Ft
Bitcoin
59,341 $

Egyiptom ad otthont az izraeli-palesztin tárgyalásoknak

Vészesen közeledik a Ramadán, ennek okán pedig Egyiptom úgy határozott, részt vesz a tárgyalásokban, s otthont ad az izraeli-palesztin találkozónak.

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint Egyiptom vasárnap izraeli és palesztin tisztviselőket lát vendégül Sarm-es-Sejk üdülővárosban, az Egyesült Államok és Jordánia támogatásával, hogy megfékezhessék az egyre brutálisabb erőszakhullámot Ciszjordániában, még a Ramadán kezdete előtt.

Az ötoldalú találkozó a február 26-i, az Egyesült Államok által közvetített jordániai csúcstalálkozót követi, mely évek óta az első ilyen jellegű találkozó volt, és melynek során az izraeli és a palesztin fél is ígéretet tett a de-eszkalációra, noha mindkét fél frakciói megkérdőjelezték ezt, és nem is sikerült megfékezni az erőszakot. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Az egyiptomi külügyminisztérium közlése szerint a mostani találkozó célja, hogy támogassák a palesztin és az izraeli fél közötti párbeszédet az egyoldalú intézkedések és az eszkaláció leállítása, valamint „az erőszak jelenlegi körforgásának megtörése és a nyugalom elérése érdekében”.

Egyiptom egy közleményben hozzátette, mindez „elősegítheti a békefolyamat újrakezdéséhez alkalmas légkör megteremtését” is. Mint ismert, a palesztinok célja egy független állam létrehozása Ciszjordániában és a Gázai övezetben, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, csakhogy ezen területeket Izrael 1967-ben elfoglalta.

A béketárgyalások egy ideig működőképesnek tűntek, ám 2014-ben teljesen megrekedtek, a palesztinok pedig azóta hangsúlyozzák, hogy a zsidó telepek bővítése aláássa egy életképes állam létrehozásának esélyeit. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a tárgyalások végkimenetele, ám a közelmúltban történt erőszakos cselekmények alapján a helyzet csak tovább eszkalálódhat, amennyiben nem jutnak közös nevezőre.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.