Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,34 Ft
Euró
389,23 Ft
Font
454,97 Ft
Bitcoin
59,304 $

Amerikai bankcsőd: az ügyfelek megrohamozták a nagyobb bankokat

A nagyobb amerikai bankok jelentős forgalomnövekedésről számoltak be a közelmúlt történései nyomán: a lakosság megrohamozta a nagyobb, biztonságosabb bankokat, hogy inkább ott helyezzék el pénzüket.

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Silicon Valley Bank összeomlása nyomán az amerikaiak megrohamozták a nagyobb, és általuk biztonságosabbnak vélt bankokat, hogy inkább ott helyezzék el pénzüket. A Bank of America, a Wells Fargo és a Citigroup is jelentős betétnövekedést tapasztalt, mióta a Silicon Valley Bank múlt héten becsődölt.

Ezzel szemben a kis és regionális bankok arról számoltak be, hogy rengeteg ügyfelük vette ki pénzét, noha egy magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselő a hét elején azt mondta a CNN-nek, hogy ez a tendencia enyhült a hirtelen sokk óta. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi pénz áramlott a nagybankokba, noha az összeg valószínűleg milliárdos vagy tízmilliárdos nagyságrendű. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Csak múlt csütörtökön az ügyfelek 42 milliárd dollárt vontak ki a Silicon Valley Bankból, ezzel pedig a bank teljes készpénzállományát elvették. A szabályozó hatóságok pedig már péntekre be is zárták a bankot, ezzel pedig a Silicon Valley Banké lett az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje 2008 után.

Egy, az ügyhöz közel álló forrás a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, az elmúlt hét folyamán a Citi felgyorsította a számlanyitásokat a lakossági banki, a kisvállalati hitelezés és a vagyonkezelés területén is, miközben a Bank of America több mint 15 milliárd dollárnyi (!) új betétet gyűjtött be néhány nap leforgása alatt.

Az ügyfelek valószínűleg azért a nagyobb bankokat rohamozták meg, mert ezeknek nagyobb a mérlege is, így biztonságosabbnak tartják. Ráadásul sokan emlékeznek még 2008-ra, amikor is az amerikai kormány a nagyobb bankok segítségére sietett, így biztosak abban, hogy az ezen pénzintézeteknél elhelyezett betétek biztonságban vannak.