Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

USA: a csődbe ment Silicon Valley Bankban lévő pénz biztonságban van

Emberek gyülekeznek a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenőrzést. Az FDIC közleményében azt írta, hogy a biztosított betétesek legkésőbb március 13-án reggel hozzáférhetnek betéteikhez. MTI/AP/Jeff Chiu
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sorra jelentik be a bankcsődöket az Egyesült Államokban, így az amerikai hatóságoknak is sürgős intézkedéseket kellett hozniuk a bankrendszer megerősítésére.

A BBC jelentése szerint az amerikai kormány átvette a becsődölt Silicon Valley Bankot (SVB) és a Signature Bankot, s közölték, hogy minden pénz biztonságban van. E lépések célja pedig az volt a kormány részéről, hogy megakadályozzák az SVB-nél múlt héten kezdődött ügyfélkivonási hullám további terjedését.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Joe Biden elnök bejelentette, amerikaiak “nyugodtak lehetnek, bankrendszerünk biztonságban van”, hozzátéve, hogy a SVB-nél betéttel rendelkező magánszemélyek és vállalkozások hétfőtől hozzáférhetnek minden pénzükhöz. Biden azt is megosztotta, hogy a bankok vezetőit kirúgták.

Az SVB-t – mely a technológiai vállalatoknak nyújtott hitelekre specializálódott – pénteken zárták be a szabályozó hatóságok, s teljes vagyonát lefoglalták. Ezzel pedig a bank beírta magát a történelembe is, hiszen a 2008-as válság óta ez volt a legnagyobb amerikai bankcsőd.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) közleménye szerint a betétesek teljes körű védelmet élveznek: az adófizetőknek semmilyen vesztesége nem keletkezik. A közös közleményben leszögezték:

“Az amerikai bankrendszer továbbra is rugalmas és szilárd alapokon áll, nagyrészt a pénzügyi válság után végrehajtott reformoknak köszönhetően, melyek jobb biztosítékokat biztosítottak a bankszektor számára. Ezek a reformok a mai intézkedésekkel együtt bizonyítják elkötelezettségünket, hogy megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a betétesek megtakarításai biztonságban maradjanak.”