Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Amerikai bankcsőd: szakértő szerint a Fednek be kell fejeznie a kamatemelést

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sheila Bair, Szövetségi Betétbiztosítási Társaság volt elnöke rámutatott, a Silicon Valley Bank csődje is azt jelzi, hogy a Fednek be kell fejeznie a kamatemelést.

Sheila Bair, a 2008-as pénzügyi válság idején a bankszektor egyik vezető személyisége volt, most pedig megosztotta véleményét a Silicon Valley Bank csődje kapcsán. A bank megdöbbentő összeomlása szerinte azt mutatja, hogy a Fednek le kell állítania az infláció elleni háborúját.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Bail a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:

“A Fednek szünetet kell tartania, és fel kell mérnie eddigi intézkedéseinek teljes hatását, mielőtt tovább emelné a kamatlábakat. Ha szünetet tartanának, annak a piacokra leszálló hatása lenne.”

Sheila Bair, a 2008-as pénzügyi válság idején volt a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elnöke, s jelentős szerepet játszott a Washington Mutual 2008-as csődje utáni pénzügyi reakciókban. A Silicon Valley Bank a Washington Mutual után a második helyen áll az Egyesült Államok történetének legnagyobb bankcsődjei között.

Va, aki további kamatemelésre számít

A befektetők a Fed március 21-22-i ülésén jelentős, fél százalékpontos kamatemelésre számítottak, ám Bair figyelmeztetett, egy ekkora mértékű emelés “nem lenne jó tanács”, tekintettel a Silicon Valley Bank összeomlására.

Hasonlóképpen vélekedik a Goldman Sachs is, mely még vasárnap késő este közölte ügyfeleivel, hogy “a bankrendszerben tapasztalható stressz fényében” a bank már nem számít arra, hogy a Federal Reserve a jövő héten kamatemelést hajt végre.

A Goldman azonban továbbra is negyedpontos kamatemelésre számít a Fed májusi, júniusi és júliusi ülésén, noha megjegyezték, “jelentős bizonytalanság uralkodik ezt az utat illetően”. Az infláció elleni küzdelem nyomán a Fed az 1980-as évek eleje óta nem látott ütemben emelte agresszívan a kamatokat, e kamatemelések pedig hozzájárultak a Silicon Valley Bank összeomlásához.