Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

A 2008-as válság óta nem látott ilyen bankcsődöt az USA

TÉMÁK:
#Csőd #USA
Fotó: EPA/SARAH YENESEL
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Csődbe ment az Egyesült Államok egyik meghatározó bankja, a Silicon Valley Bank, mindez pedig intő példa lehet a többi pénzintézet számára is.

A kaliforniai székhelyű bank főként a startupvilágban tevékenykedett és számos vállalati ügyféllel rendelkezett, amikor pénteken bejelentették, hogy a kedvezőtlen gazdasági hatások miatt tönkrementek.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankjának részvényértékei óriási zuhanásba kezdtek, ami után a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság a bank értékeit is lefoglalta, ám a komolyabb károk ennek ellenére sem valószínű, hogy elkerülhetők.

A probléma azt követően kezdődött, hogy a bank kétmilliárd dolláros tőkeemelést szeretett volna végrehajtani, mivel az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való félelem rendkívüli mértékben megnehezítette a startup vállalatok finanszírozását.

A csütörtökön bejelentett tőkeemelés hírére a bank részvényei 60 százalékot estek, a kereskedés leállításakor pedig már 66 százalékos mínuszban voltak, számolt be róla az AP.

Sokan megszenvedik a csődöt

A Reuters értesülései szerint a bankfiókok hétfőn menetrend szerint kinyitnak, a biztosítással rendelkező betétesek pedig hozzáférhetnek a pénzükhöz, ám ez az ügyfelek mindössze elenyésző részét jelenti, ugyanis 89 százalékuknak nem volt biztosítása.

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság most azon dolgozik, hogy az SVB egyesülni tudjon egy másik bankkal és így az ügyfelek pénze újra elérhetővé váljon, ám sok esetben ez sem jelent majd megoldást a pórul jártak számára, az SVB bukása ugyanis akaratlanul is elindítja a negatív folyamatokat.

A Roblox Corp nevű vállalat például bejelentette, hogy 100 millió dollárt tartott az SVB-nél biztosítás nélkül, a hírre pedig rögtön 10%-ot esett a vállalat részvényinek értéke, ami az egyébként is kockázatitőke-függő startupvilágban komoly gondokat okozhat.

Némi jó hír, hogy a Wall Street elemzői a történtek ellenére sem tartják valószínűnek, hogy az SVB gondjai az egész bankrendszerre kiterjednének. A Morgan Stanley is nyugtatni próbálta ügyfeleit, a nekik küldött tájékoztatóban úgy fogalmaztak, hogy az SVB problémái nagyon ritkák.

2008 óta nem történt ilyen

A helyzet komolyságát jól szemlélteti, hogy a 2008-as pénzügyi válság kezdetén összeomló Washington Mutual óta nem volt olyan jelentős méretű pénzintézmény, amely csődközeli helyzetbe került volna.

A Szövetségi Betétbiztosítási társaság tájékoztatása szerint az SVB eszközállománya 209, a betétek pedig 175.4 milliárd dollárt tesznek ki.