Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
364,48 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
466,81 Ft
Bitcoin
56,274 $

Eszméletlenül gyors, téridő meggörbítésére képes csillagot fedeztek fel a Tejútrendszerben

Kutatók igazán érdekes égitest nyomaira bukkantak, ami olyan sebesen mozog, hogy még a körülötte lévő téridőt is eltorzítja.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatók igazán érdekes égitest nyomaira bukkantak, ami olyan sebesen mozog, hogy még a körülötte lévő téridőt is eltorzítja.

Az S62 névre keresztelt csillag a Tejútrendszer közepében található Sagittarius A* fekete lyuk körül kering egy rendkívül szűk pályán. A The Astrophysical Journal tudomány lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy gyakran a fénysebesség 8%-ával mozog, ami 86,4 millió km/h-nak felel meg. Soron kívül Börtönben marad az óbudai alpolgármester

Ez elég gyors ahhoz, hogy megfigyelhessük az Einstein relativitáselméletében is szereplő idődilatációt, ezért nem meglepő, hogy kíváncsi fizikusok sora szeretné tüzetesebben is megvizsgálni a jelenséget.

Ha két objektum – jelen esetben az S62 és a Földön tartózkodó kutatók – eltérő sebességgel mozog, az idő múlását másként érzékelik, ami azt jelenti, hogy az S62-t nézve sokkal hosszabb ideig tartanak bizonyos folyamatok ahhoz képest, mintha a csillag felszínén lennénk.

Ezt hívjuk egészen pontosan idődilatációnak, ami minden sebesség mellett jelentkezik, de csak akkor válik igazából láthatóvá, amikor a fénysebességhez közelítünk. A fénysebesség 8%-a esetében éppen hogy észlelhető a relativitáselmélet egyik alapteóriája, ezért tökéletes eszköz lehet a további kutatásokhoz.

Az S62 bizarr, spirográfra hasonlító pályája két év múlva viheti újra a Sagittarius A* közelségébe a csillagot. Amikor ez meg fog történni, az asztronómusok már készen állhatnak majd a nyomon követésére – nemcsak az elméleti fizika bizonyítékait tapasztalhatják gyakorlatban, hanem még több, korábban fel nem tárt rejtélyeket fejthetnek meg a fekete lyukakkal kapcsolatban.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/felettebb-kulonos-teljesen-mas-halmazallapotu-viz-talalhato-az-uranuszon-es-a-neptunuszon/

Egymás megműtésére is képesek a hangyák, antibiotikummal gyógyítanak

Persze nem úgy kell elképzelni, mint az embereknél, viszont egyetlen másik fajnál sem találkoztak még hasonlóval.

Egy eltűnt 16 éves lányt keresnek, életjele sem ad magáról

Eltűnése óta életjelet sem ad magáról az a 16 éves lány, akinek július 6-án veszett nyoma 12 óra körül Dióskálról. Ismeretlen helyre távozott, és jelenleg nem tudni, hol van, mit csinál, kik veszik körbe.