Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,06 Ft
Bitcoin
59,250 $

Új fotókat tett közzé az amerikai légierő a futurisztikus B-21 Raiderről

A különleges kialakítású vadonatúj nehézbombázó első prototípusát tavaly december elején mutatták be a nagyközönségnek, most pedig végre új fotókat tettek közzé a B-21 Raiderről.

Fotó: Wikimedia Commons/Tech. Sgt. William OBrien, 94th Airlift Wing photographer
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Amikor tavaly december 2-án bemutatták a nagyközönségnek az amerikai légierő legújabb nehézbombázóját, a B-21 Raidert, gondosan ügyeltek arra, hogy úgy világítsák meg a gépet, hogy szinte semmit ne lássunk belőle:

Ez persze érthető, hiszen a program szigorúan titkos, ám most a légierő új fotókat tett közzé a B-21 Raiderről, egészen pontosan kettőt. A felvételeket a 2023-as Légi és Űrerők Hadviselési Szimpóziumán mutatták be kedden, a Colorado állambeli Aurorában. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Fotó Wikimedia CommonsTech Sgt William OBrien 94th Airlift Wing photographer

Thomas A. Bussier tábornok, a Légierő Globális Csapásmérő Parancsnokságának parancsnoka is felszólalt a szimpóziumon, s megosztotta, mire van szükség ahhoz, hogy megbirkózzanak az Egyesült Államokra leselkedő fenyegetésekkel: az egyik legfontosabb elem egy, a B-21 Raidert is a soraiban tudó bombázóflotta, melyet úgy írt le, mint a jövőbeli fenyegetésekhez alkalmazkodó, nukleáris és hagyományos képességekkel egyaránt rendelkező bombázó.

Fotó Wikimedia CoomonsStaff Sgt Jeremy Mosier United States Air Force

Bussier a „bombázóflotta jövőbeli gerincének” nevezte a B-21 Raidert, hozzátéve, hogy a haderőnemben legkevesebb 100 Raider lesz szolgálatban. A hosszabb távú tervekre kitérve a parancsnok megosztotta, a légierő 220, vagy akár ennél több bombázó beszerzését tervezi.

A program titkos mivoltára való tekintettel a szimpóziumon sem tudhattunk meg sokkal többet a nehézbombázó specifikációról, ám annyit elárultak, hogy a B-21 Raider tervezésénél több szempontot is figyelembe vettek, köztük a támogathatóságot, a karbantartást, valamint a fenntarthatóságot.