Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,169 $

Felettébb különös, teljesen más halmazállapotú víz található az Uránuszon és a Neptunuszon

A Naprendszer szélén elhelyezkedő két gázóriás belsejének komputeres szimulációja során közeli bepillantást nyerhettek a csillagászok a bolygók furcsa magjába.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Naprendszer szélén elhelyezkedő két gázóriás belsejének komputeres szimulációja során közeli bepillantást nyerhettek a csillagászok a bolygók furcsa magjába.

A speciális modell segítségével a termikus és az elektromos folyamatokat tudták elemezni a kutatók, amelyeket fizikailag képtelenség a Föld bármelyik laboratóriumában előállítani. Az asztronómusok abban bíznak, hogy a szimulációknak hála fényt deríthetnek ezen fagyos gázóriások formálódásainak körülményeire, valamint mágneses mezőjük kialakulására. Soron kívül Csak pár gomolyfelhő zavarhatja meg a szombati napsütést, 23 fok is lehet napközben

Federico Grasselli és Stefano Baroni, az olaszországi Triesztben található Nemzetközi Fejlett Technológiai Kutatóintézet (SISSA) tudósai a Nature Communications tudományos lap múlt havi számában a következőképpen beszéltek a bolygókról:

„A hidrogén és az oxigén a héliummal együtt a leggyakoribb elemek az univerzumban, így könnyen feltételezhetjük, hogy a víz az égitestek többségének egyik legfontosabb összetevője. A Jupiter holdjain, az Europán és a Ganymedesen, valamint a Szaturnusz körül keringő Enceladuson olyan jégrétegek terülnek el, melyek alatt hatalmas vízóceánok lehetnek. A Neptunusz és az Uránusz is valószínűleg legfőképpen vízből állhatnak.”

A legújabb szimulációkkal az elektromos és termikus vezetőképességet vizsgálták atomi szinten a nanoszekundum töredékére bontva. Amire ezek után rájöttek, az egészen döbbenetes – kiderült ugyanis, hogy a gázóriások magjában lévő vízjég teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, mint amit a Földön megszokhattunk.

„Ilyen egzotikus fizikai körülmények mellett nem lehet hagyományos szemléletmóddal gondolni a jégre. A víz teljesen más – sűrűbb és nehezebb, a molekulák pedig disszociált állapotban, pozitív és negatív ionként vannak jelen, ezáltal elektromos töltést hordoznak magukban.”

magyarázta Grasselli és Baroni.

Ez a szuperionos víz se nem szilárd, se nem folyékony halmazállapotú, hanem valahol a kettő között kell elképzelni – míg a hidrogénatomok szabadon mozognak, addig az oxigénmolekulák kristályrácsba vannak zárva.

Mindez azt jelenti, hogy a magban lévő víz elektromos vezetőképessége sokkal magasabb, mint azt korábban gondolták, ezért nem kizárt, hogy a bolygók mágneses terére is komoly hatással lehetnek.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/tejutrendszerhez-hasonlo-galaxist-fedeztek-fel-az-univerzum-tavoli-pontjan/