Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Ismét veszélyes trend terjed a TikTokon: fogyásra használnak egy gyógyszert

Az új TikTok-őrületben a felhasználók az Ozempic elnevezésű, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és elhízás ellen alkalmazott gyógyszert fogyasztják, és azt hirdetik, hogy „ez a csodaszer” azonnali fogyást eredményez.

Fotó: Unsplash/Olivier Bergeron
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Ozempic elnevezésű, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer sajnos rendkívül népszerűvé vált a közösségi médiában, mivel alkalmas a testsúly csökkentésére is. Ez az ugrásszerű népszerűség azonban globális hiányt eredményezett a gyógyszerből, az orvosok pedig a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetnek.

A Medical Xpress számolt be arról, hogy a TikTokon elsöprő népszerűségnek örvend az #Ozempic hashtag, ugyanis a megjelölt videókat már 600 millióan látták a platformon, ráadásul több olyan felhasználó is akad, akik rendszeresen tájékoztatják követőiket fogyásukról. Egy francia felhasználó például azt írta:

„40 kilogramm leadása kevesebb mint három hónap alatt lehetséges. Ez egy csoda!”

Valóban lehet vele fogyni, de nem erre való

A Novo Nordisk dán gyógyszergyártó cég injekciós készítménye a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére lett kifejlesztve: hatóanyaga, a szemaglutid a vércukorszintet szabályozó hormon receptoraihoz kötődik, és magas glükózszint esetén serkenti az inzulin felszabadulását.

Mindemellett a gyógyszer alkalmazásával lassul az emésztés is, magyarul az elfogyasztott étel lassabban hagyja el az érintett gyomrát, ezáltal teltségérzetet keltve, s csökkentve az étvágyat. 2021 elején elvégeztek egy kutatást, melyben szakértők megállapították, hogy a gyógyszert fogyasztók mintegy háromnegyedének több mint 10 százalékkal csökkent a testsúlya.

Mivel az Ozempic elérhető Európában és az Egyesült Államokban is, egyre több nem cukorbeteg keresi a patikákban, gyakran pedig hamisított receptekkel váltják ki a gyógyszert, amire nincs szükségük, ellentétben a valóban cukorbetegekkel.

E szomorú tendenciát látva több orvos is felhívta a figyelmet arra, hogy az Ozempic nem olyan emberek számára készült gyógyszer, akik nem cukorbetegek, a francia gyógyszerfelügyelet pedig egy riasztási is kiadott az orvosoknak, felszólítva őket, hogy semmilyen körülmények között ne adják ki a gyógyszert olyanoknak, akik nem küzdenek cukorbetegséggel.

Úgy tűnik azonban, hogy az új trend követőit az sem zavarja, hogy a cukorbetegek nem jutnak hozzá a gyógyszerhez a kialakult hiány miatt, ahogyan a mellékhatásokat is figyelmen kívül hagyják. Pedig nem érdemes: a leggyakoribb mellékhatás a hányinger, ám vannak súlyosabb kockázatok is, mint például az akut hasnyálmirigy-gyulladás; az epeúti rendellenességek; a súlyos székrekedés, mely bélelzáródáshoz vezethet; valamint a pajzsmirigyrák kockázata is megnövekszik a többéves fogyasztás után.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.