Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Csőd fenyegeti a kínai magánóvodákat a rohamosan zuhanó születési ráta miatt

Kínában rohamosan csökken a születésszám, ez pedig már a gazdaságra is hatással van: a magánóvodák csődközeli helyzetbe kerültek.

Fotó: Unsplash/Leo Rivas
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNA jelentése szerint amikor Liu Dewei megnyitotta a Beilei magánóvodát Ronghszianban, a dél-kínai Kuanghszi autonóm régió 656 ezres lakosú megyéjében, azonnal 140 gyermeket írattak be. 2020-ra azonban ez a szám 30-ra csökkent. Liu azt gondolta, hogy a koronavírusnak köszönhető ez a tendencia, ám azt követően sem történt javulás, hogy a kínai kormány feloldotta a járványügyi intézkedéseket.

Liu több millió jüant fektetett vállalkozásába, ám nyereséget még egyszer sem könyvelhetett el. Miután pedig a csőd veszélye fenyegeti az óvodát, azt fontolgatja, hogy inkább bezárja azt. A kínai magánóvodák jellemzően a helyi óvodák felét teszik ki, és gyakran sokkal drágábbak, mint az állami alternatívák. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A hivatalos adatok szerint az újszülöttek száma Kínában a 2016-os 18,8 millióról tavaly majdnem a felére, 9,5 millióra csökkent, ami 1949 óta a legalacsonyabb szintnek felel meg. Az oktatási minisztérium által közzétett statisztikák szerint pedig 2021-ben már a második egymást követő évben csökkent a magánóvodák száma, ezzel együtt pedig a beiratkozásoké is.

Meglepő, de a tendencia országosan érezhető, és már a legnépesebb kínai városokban működő magánóvodák is érzik ennek negatív hatását: Lucy Wang, egy Sanghajban élő kétgyermekes anya elárulta, ő maga is észrevette, hogy gyermekei óvodájában jelentősen csökkent a létszám.

Elmondása szerint amikor fia 2015 és 2018 között járt az egyik intézménybe, még hét csoport volt, ám amikor kislánya 2021-ben óvodás lett, már csak négy csoport volt, és azok létszáma is csökkent. A Sunglory Education Research Institute, egy pekingi székhelyű oktatási szolgáltató tavaly kiadott jelentéséből derült ki, hogy az évtized elején még működő magánóvodák csupán 30-50 százaléka maradt meg, 2030-ra pedig előrejelzéseik szerint ezek is meg fognak szűnni a létszámhiány miatt.