Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,264 $

Immár ötödik hete zajlanak a Netanjahu-kormány elleni tüntetések Izraelben

A demonstrálók kitartóan lengetik az ország kék-fehér zászlaját, miközben azt skandálják, hogy a kormány tervei szégyenletesek, s nem fogják hagyni a demokrácia lerombolását.

Fotó: A tervezett izraeli jogi változtatások ellen tiltakozók Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek Tel-Avivban 2023. január 21-én. A tüntetők szerint a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek célja az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése, s a kormány hatalmának növelése. MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakadó eső ellenére tízezrek gyűltek össze Tel-Avivban, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányának azon tervei ellen tüntessenek, melyekkel masszív változtatásokat eszközölnének az ország jogrendszerében, egyben gyengítenék a Legfelsőbb Bíróságot is.

Ám mindemellett olyan szándékaik is vannak, mint például az illegális telepbővítés a megszállt Ciszjordániában, valamint olyan reformok végrehajtása, amelyek haragot váltottak ki az LMBTQ közösségek tagjai körében. Soron kívül Még mindig nem találják a tavaly augusztusban eltűnt 12 éves szolnoki fiút

A demonstrálók azonban immár ötödik hete kitartóan lengetik Izrael kék-fehér zászlaját, miközben azt skandálják, hogy a kormány tervei szégyenletesek, s nem fogják hagyni a demokrácia lerombolását – írta az Al Jazeera.

Netanjahu szerint a változtatásokra azért van szükség, mert így megfékezhetik az aktivista bírák túlkapásait, de az erre vonatkozó tervek sokakban keltettek aggodalmat, köztük az ügyvédek és az üzleti vezetők részéről.

A helyi média országszerte mintegy 20 városból jelentett tüntetéseket, s a haifai tömegben Jair Lapid egykori izraeli miniszterelnök is ott volt, aki kijelentette, addig nem nyugszanak, amíg a céljaikat el nem érik, ugyanis „nem hajlandók egy nem demokratikus országban élni”.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.