Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Novemberben Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU-ban

Európa-bajnok lett Magyarország, a legrosszabb értelemben: a legfrissebb adatok szerint ugyanis Magyarországon volt a legmagasabb az infláció novemberben.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Eurostat közzétette legfrissebb inflációs adatait az Európai Unió tagállamairól, melyből kiderült, hogy a 23,1 százalékos magyar fogyasztói index az összes tagország közül a legmagasabb, még a balti országoknál is. Nem mellékesen pedig míg Európában jellemzően csökken az infláció mértéke, Magyarországon továbbra is emelkedik.

Az Eurostat novemberi adatai alapján az Európai Unióban 11,1 százalék volt az infláció, ami csökkenést jelent az októberi 11,5 százalékhoz képest. Az eurózónában is csökkent az áremelkedés üteme: míg novemberben 10,1 százalékot mértek, az előző hónapban 10,6 százalék volt az áremelkedés. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a Portfolio jelentése szerint 23,1 százalék volt Magyarországon novemberben, ami egész Európa legdurvább értéke. Lettországban is csak 21,7 százalék volt az áremelkedés, a dobogó harmadik és negyedik fokára pedig Észtország és Litvánia került 21,4 százalékos drágulással.

Forrás PotfolioEurostat

Ha régiós szinten nézzük az infláció mértékét, csak a cseh és a lengyel inflációs ráta volt magas a magyar után: előbbi 17,2 százalékos, utóbbi pedig 16,1 százalék volt novemberben.

Ha a havi szintű áremelkedéseket nézzük, sajnos itt is Magyarország győzedelmeskedett, hiszen a magyar árak októberhez képest további 1,7 százalékkal emelkedtek, ami messze a legmagasabb érték volt novemberben az EU-ban. Míg nálunk folyamatosan emelkednek az árak, addig Európa jelentős részén már csökkenésnek indultak, Hollandia és Málta pedig az élen jár az árak csökkenése tekintetében.

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.