Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,201 $

Szupernóvák maradványaiból épülhetnek fel csontjaink

A legújabb kutatás alapján az univerzumban található kalcium több mint fele egy óriási kozmikus robbanás következtében jöhetett létre.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb kutatás alapján az univerzumban található kalcium több mint fele egy óriási kozmikus robbanás következtében jöhetett létre.

A felfedezésükkel lényegében azt bizonyították be, hogy fogaink és csontjaink alapvető alkotóelemei halott csillagok után keletkezett anyagból állhatnak. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

„Ezek az események annyira ritkaságnak számítanak, hogy sokáig nem tudtuk megfejteni, valójában mi okozhatta a kalciumban gazdag szupernóvák explózióját.” – magyarázta Wynn Jacobson-Galan, a The Astrophysical Journal e heti számában megjelent tanulmány főszerzője.

„A csillag felrobbanása előtti utolsó hónapjának megfigyelésével korábban felderítetlen időszakot tudtunk megvizsgálni a rendelkezésünkre álló technológiák segítségével.”

tette hozzá Jacobson-Galan.

Még tavaly áprilisban a Földtől egy 55 millió fényév távolságra lévő, eszméletlenül fényes jelenség hozta izgalomba a nemzetközi asztronómusközösséget. Jacobson-Galan elmondása szerint akkortájt minden egyes ország a legjobb távcsövével erre a különös objektumra fókuszált.

Egyes csillagászok annyira gyorsnak bizonyultak, hogy a szupernóvát a robbanás után mindössze tíz órával képesek voltak detektálni. Mint később kiderült, az űrbéli detonáció nyomán óriási mennyiségű kalcium került a kozmoszba.

Raffaella Margutti, a Northwestern Egyetem kutatója egyszerűen úgy fogalmazott,

„Ilyen mértékben még sosem láttunk a világűrben egy helyen ennyi kalciumot.”

Azzal, hogy időben elkapták a jelenséget, és lekövették annak minden egyes apró momentumát, a valaha azonosított egyik legnagyobb kalcium-kibocsátást figyelhették meg, ami egyetlen esemény során keletkezett.

„A luminozitásból megállapíthattuk, pontosan mennyi anyagot vesztett tömegéből a csillag, valamint azt is, hogy milyen közel maradhattak az égitesthez. Ebben az esetben robbanás előtt csak nagyon kevés anyag morzsolódott le a csillagból, a kalcium többsége még a környékén lebegett.”

zárta gondolatait Jacobson-Galan.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/blanetaknak-neveztek-el-a-fekete-lyukak-korul-keringo-exobolygokat/

Kispadon kezd Szoboszlai a Tottenham ellen

Szoboszlai Dominik a Tottenham ellen léphet pályára az Anfield Roadon a Liverpool színeiben, és már a kezdő is ismert.

Így lett bajnok a Real Madrid a Barcelona súlyos gironai vereségével (videó)

Beszédes összefoglaló videó jelent meg a Barcelona súlyos vereségéről, ami a második helyükbe kerülhet a spanyol bajnokságban.

Máris elfogták a miskolci női gyilkosság gyanúsítottját

Egy nővel végzett a férfi, akit rövid időn belül elfogtak a rendőrök, súlyos büntetésre számíthat a tette után.