Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,80 Ft
Bitcoin
63,996 $

Bebörtönzött kollégáik szabadon bocsátását követelik az iráni újságírók

Egyes jogvédő csoportok beszámolója alapján az elmúlt hetekben százakat tartóztattak le, köztük több mint 40 újságírót.

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vasárnap több mint 300 iráni újságíró tüntetett országszerte, akik az őrizetbe vett kollégáik szabadon bocsátását követelték, valamint egy nyilatkozatot is aláírtak, amely szerint a hatóságok letartóztatják a sajtó képviselőit, valamint megfosztják őket a polgári jogaiktól.

„Nem férhettek hozzá az ügyvédjükhöz, kihallgatták őket és vádat emeltek ellenük, mielőtt egy nyilvános meghallgatásra egyáltalán sor kerülhetett volna” – állt benne. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A tiltakozások azóta tartják lázban az országot, hogy a 22 éves Mahsa Amini szeptember 16-án életét vesztette, miután az iráni erkölcsrendészet tagjai halálra verték, amiért nem viselte a nők számára kötelező öltözetnek számító hidzsábot.

Számtalan diák és fiatal nő vett részt aktívan a tüntetéseken, amelynek során fátylat égettek és levágták a hajukat, hogy így fejezzék ki ellenszegülésüket az 1979-ben hatalomra kerülő, elnyomó iszlám köztársasággal szemben.

Az elmúlt hetekben több tucat demonstráló vesztette életét a biztonsági erők erőszakos fellépései következtében, egyes jogvédő csoportok pedig arról számoltak be, hogy százak kerültek letartóztatásra, köztük több mint 40 újságíró – írta a DW.

Az iráni rezsim mindemellett a CIA külföldi ügynökeiként nevezett meg két újságírónőt, Niloofar Hamedit és Elahe Mohammadit, akik jelentős szerepet játszottak a Mahsa Amini haláláról szóló tudósításokban.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.