Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Nagy a baj: eltűnhetnek a boltokból a zöldségek és a gyümölcsök?

Nagy a baj: eltűnhetnek a boltokból a zöldségek és a gyümölcsök?

Nagy a baj: eltűnhetnek a boltokból a zöldségek és a gyümölcsök?
Fotó: Unsplash/Alexander Schimmeck

Az európai zöldség- és gyümölcstermesztők körében egyre nagyobb az aggodalom az infláció miatt, ugyanis egyre csak növekednek a költségek és a munkaerőhiány is egyre komolyabb a szektorban.

A Magyar Nemzet Freshfel Europe legutóbbi tanácsüléséről készített összesítésében számolt be arról, hogy a növekvő költségek, a munkaerőhiány, az éghajlatváltozás, valamint az egyre szigorodó növényvédelmi előírások okán egyre kevésbé versenyképes az európai zöldség- és gyümölcstermelés, ez pedig nem túl sok jót vetít előre.

A cikk a videó után folytatódik

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján közzétett összefoglalóban arról írnak, hogy haladéktalanul javítani kell az ágazat hírnevén, továbbá a gyümölcsök és zöldségek imázsának javítása is prioritás, az infláció miatt ugyanis még tovább csökkenhet a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása az EU-ban.

Annak ellenére csökken a kereslet, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek

Noha a WHO által meghatározott napi minimumfogyasztás jelenleg napi 400 grammot jelöl meg ajánlott mennyiségként, Salvo Laudani, a Freshfel elnöke rámutatott, az infláció, valamint a csillagászati árak miatt, egyre komolyabb nyomás nehezedik az ágazatokra.

A WHO ajánlása és a már óvodában megtanult tények ellenére – miszerint a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása nagyon is fontos, és egészséges – a fogyasztás várhatóan csak tovább fog csökkenni, és ki tudja, hogy meddig tart még a válság.

Az ágazat és az emberek általános egészségi állapotának szempontjából is negatív ez a tendencia, a szakértő pedig rámutatott, a zöldség- és gyümölcstermelés az Európai Unió által kitűzött klímavédelmi célok elérése miatt is rendkívül fontos.

Egle Baecke, a Freshfel Europe élelmiszer-minőségi igazgatója ennek kapcsán kiemelte, a gyümölcsöknek és zöldségeknek alaptermékként különösen fontos szerepet kell kapniuk mind az élelmiszer-kínálatban, mind az európai szabályozásban.