Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,205 $

Vajon pontosan milyen idős lehet a világegyetem?

A tudósokat évtizedek óta foglalkoztatja az univerzum valós kora, a legújabb kutatások szerint akár egymilliárd év eltérés is lehet a két leginkább elfogadott teória között.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A tudósokat évtizedek óta foglalkoztatja az univerzum valós kora, a legújabb kutatások szerint akár egymilliárd év eltérés is lehet a két leginkább elfogadott teória között.

A tudományos közmegegyezés szerint a világűr 13,8 milliárd évvel ezelőtt jött létre, azonban rengeteg a pontatlanság abban az egyenletben, amely alapján ezt a becslést megalkották. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Mivel az univerzum folyamatos, gyorsuló ütemű tágulásban van, minél messzebb lévő objektumot vizsgálunk, annál sebesebben távolodik tőlünk – ezt az úgynevezett Hubble-állandóval lehet kifejezni, ami kulcsszerepet játszhat a világűr korának meghatározásában. Ha teljes bizonyossággal meg tudnánk állapítani ennek a távolodásnak a mértékét, akkor egészen az ősrobbanásig visszavezethetnénk az idősávot.

Egy másik módszer az univerzum legősibb fényforrásának feltérképezését helyezi előtérbe a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzások (CMB) azonosításával, melyek a kozmosz születése után mindössze 380 ezer évvel jöhettek létre.

A kutatók ezen két módszer segítségével fogtak hozzá számításaikhoz. Az első tanulmányban az Oregon Egyetem tudósai egy több tucat galaxisból álló térképet raktak össze, majd újrakalibrálták a távolságokat a Tully-Fisher relációval, ami a Hubble-konstanstól függetlenül működik.

Összesen 50 galaxis távolságát vették szemügyre, melyet további 95 csillagrendszerhez viszonyítottak. Kalkulációik során rájöttek, hogy az univerzum mindössze 12,6 milliárd éves lehet, ami a 13,8 milliárd éves korhoz képest fiatalnak mondható.

A másik tanulmányt az Atacamai Kozmológiai Teleszkóppal (ACT) dolgozó csillagászok készítették a CMB-k részletes nyomon követésével. A CMB-kről készült felvételeket úgy kell elképzelni, mint azokat a rajzokat, amelyeket a színtévesztés, illetve a színvakság detektálásához használnak a szemészek.

A CMB kről készült térkép Forrás ACT Collaboration

A CMB sugarak polarizációjával bebizonyították, hogy a korábbi becslések valósak lehetnek, hiszen a tágulás intenzitása és sebessége megegyezik a feltételezett mértékekkel, így 13,8 milliárd évben határozták meg ők is a világegyetem vélhető korát.

Hogy valójában milyen idős lehet a világűr, tökéletes pontossággal talán soha nem fogjuk megtudni, hiszen bármennyire is szeretnék a fizikusok, egyszerűen képtelenség tényszerűen megmondani, mikor történhetett a „nagy bumm”, de felvetődhet bennünk az a kérdés is, hogy egyáltalán volt-e ősrobbanás, és ha igen, akkor vajon mi lehetett előtte.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/ismet-egy-rejtelyes-oriasi-felho-jelent-meg-a-marson/

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.