Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Navracsics: Orbán Viktornak le kellett volna fejelnie Vlagyimir Putyint?

A területfejlesztési miniszter szerint Magyarország nem lóg ki a sorból „Putyin-ügyben”. 

...svg content...Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseirõl 2022. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

VálaszOnline készített interjút Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, akinek a múltja is előkerült, olyan értelemben, hogy a korábbi külügyminisztert a lap kérdezte a magyar kormány jelenlegi külpolitikájáról. 

A szankciók kapcsán elmondta, hogy azért van az, hogy „szidják” őket, de közben megszavazták, „mert nem veszélyeztetjük az uniós döntéshozatalt”, de „ettől még a magyar kormány szerint a szankciók nem érték el a céljukat. Európát gyengítik, aminek következménye az energiaár-emelkedés. Az EU lojális tagjaként, zárt ajtók mögött jeleztük a fenntartásainkat egyébként – csak azok valahogy mindig kiszivárogtak”.  Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Annak kapcsán, hogy Magyarország lenne Putyin trójai falova, kiemelte, hogy jó kérdés, miért gondolja mindenki így, és miért nem mondjuk Macron francia elnök az, aki kéthetente beszélget telefonon az orosz elnökkel.

A lap felvetette, hogy talán azért van ez, mert Orbán Viktor „szép csöndben hallgatta Putyin oldalán a Nyugat-ellenes kirohanásokat meg hogy nekünk sem kellene NATO-tagnak lennünk”. 

„Mégis mit kellett volna tennie? Le kellett volna fejelnie?”   

– kérdezett vissza Navracsics.

„Ez nem az én területem, a kérdés pedig a Bizottsággal való tárgyalásokon sincs ott az asztalon. Ha ott lenne, számos más országgal kapcsolatban is ott lehetne egyébként. Magyarország nem lóg ki a sorból” – emelte ki. 

Kifejtette, hogy „legfeljebb annyiban, hogy jóval kiszolgáltatottabbak vagyunk az orosz energiarendszereknek, mint sok másik ország. Mi egyébként mindent megtettünk annak idején, hogy ne legyünk ennyire kiszolgáltatottak. (…) Nem rajtunk múlt, hogy ennyire ki vagyunk szolgáltatva az orosz gáznak! Ez a kiszolgáltatottság ad némi specialitást nekünk, de amúgy Magyarország nincs különleges helyzetben. Csak a francia közvéleménynek könnyebb azt mondani, hogy a magyarok Putyin pincsijei, mint hogy megvizsgálják, Franciaország milyen kapcsolatokkal is rendelkezik Oroszország irányába”.   

A Válasz szívesen társalgott volna még arról, hogy Magyarországnak nem kellett-e volna amellett kiállnia, hogy „ruszkik, haza”, azonban Navracsics lezárta annyival a témát, hogy nem külügyminiszter, de még Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója sem. 

Annyit azonban még megemlített, hogy 2014-ben Európa sem úgy reagált, ahogy most, akkor hajlandóak voltak béketeremtő intézkedéseket tenni, rögtön tárgyalásokat kezdeményeztek a felekkel, meg is születtek a minszki egyezmények és a béke.

Deutsch Tamás: Magyar Péter nagyon nem az, akinek látszik

Deutsch Tamás reagált Magyar Péter bejelentésére, miszerint továbbra sem mond le mentelmi jogáról.