Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,940 $

Kutatás: az éghajlatváltozás által leginkább érintett területeken egyre komolyabb mértékű az éhezés

Az Oxfam jótékonysági szervezet legfrissebb jelentésében figyelmeztetett, a szélsőséges időjárás által legsúlyosabban érintett területeken egyre komolyabb az élelmiszerhiány.

...svg content...Fotó: Unsplash/Ben White
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Oxfam jótékonysági szervezet által végzett friss kutatásból derült ki, hogy az éhezés egyre növekvő mértéke szorosan összefügg az éghajlati válsággal, s a világ számos, éghajlatváltozás által érintett területein súlyos élelmiszerhiány alakult ki.

A szervezet a kutatás során megvizsgálta a világ 10 legsúlyosabb éghajlati gócpontját, melyeket aszály, áradások, pusztító viharok, s más szélsőséges időjárási jelenségek sújtanak, s megállapították, hogy az elmúlt hat évben több mint kétszeresére növekedett (!) az éhezés mértéke – írja a Guardian. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

A kutatásba bevont országokban jelenleg mintegy 48 millió ember küzd az éhezéssel, szemben a 2016-os adatokkal, amikor még „csak” 18 millió ember állt az éhhalál szélén. A jelentésben vizsgált 10 ország – Szomália, Haiti, Dzsibuti, Kenya, Niger, Afganisztán, Guatemala, Madagaszkár, Burkina Faso és Zimbabwe – volt az, ahol a valaha volt legtöbb ENSZ-jelentést nyújtották be a példátlanul szélsőséges időjárás miatt.

Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója a kutatás eredményei kapcsán úgy fogalmazott, az éghajlatváltozás már nem egy ketyegő időzített bomba, hanem épp a szemünk előtt robban fel. Hangsúlyozta, az elmúlt 50 évben az ötszörösére növekedett az aszályok, ciklonok és áradások kialakulása, az éghajlatváltozás pedig rendre egyre gyakoribbá és halálosabbá teszi ezeket a szélsőséges időjárási körülményeket.

Miközben a globális felmelegedés egyre csak gyorsul, a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok igen busás hasznot húznak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult ugrásszerű gázáremelkedésből, az Oxfam jelentése pedig rámutatott, e vállalatok mindössze 18 nap alatt elért profitja elegendő lenne arra, hogy az ENSZ teljesítse az idei évre előirányzott 49 milliárd dolláros humanitárius segélyezést.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.

Már tudni, milyen edzőt keres a Ferencváros Sztankovics helyére

Sztankovics hirtelen távozása miatt a Ferencváros nehezebb helyzetbe került, de van kikből meríteniük, és lehetséges, egy sokkal nagyobb név ül majd a kispadon.