Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,964 $

Kijev tárgyalna a földrajztankönyv miatt, ám a szaktárca szerint ez nem indokolt

Az ukrajnai képviselet a háború elől Magyarországra menekült gyerekek iskoláztatásáról is szeretett volna konzultálni, ám egyelőre nem jutottak előrébb.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyre nagyobb problémát okoz az a magyar nyolcadikos földrajztankönyv, amelynek szövegezése és illusztrációja is azt a látszatot kelti, mintha Ukrajnában belháború lenne, az ukrán külügy pedig kifejezetten nehezményezi a dolgot.

„A nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért” – áll benne. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Ennek következtében az ukrán külügyminisztérium azt követelte, hogy az Ukrajnáról szóló hamis információkat azonnal javítsák ki, amelynek kapcsán Oleh Nikolenko szóvivő kijelentette, „megbízhatatlan és torzított tények” szerepelnek a könyvben.

Mindemellett Ukrajna budapesti nagykövetsége telefonon keresztül és személyesen is jelezte aggályait a Külgazdasági és Külügyminisztérium felé, amelyet a külügyi tárca is megerősített, miszerint a magyarországi ukrán követség vezetőjétől szeptember 6-án érkezett telefon.

Ennek során a tárca illetékes osztályvezetőjét keresték, akinek felhívták a figyelmét az ukrán sajtóban olvasható, magyar földrajztankönyvvel kapcsolatos hírekre, az ügyben eljáró munkatársak pedig az illetékes szaktárcához irányították Balogh István ideiglenes ügyvivőt.

Így Ukrajna budapesti nagykövetségéről fel is vették a kapcsolatot a tankönyvekért felelős Maruzsa Zoltán vezette államtitkársággal, ahol azt válaszolták, hogy nem tartják indokoltnak a találkozót ennek ügyében.

Bár a megbeszélésnek más témája is lett volna, ugyanis az ukrajnai képviselet a háború elől Magyarországra menekült gyerekek iskoláztatásáról is szeretett volna konzultálni, egyelőre mégsem jutottak előrébb.

A hvg.hu megkeresésére válaszolva Balogh István mindössze annyit árult el, hogy dolgoznak az ügy rendezésén, azonban a nagykövetségen kívül mások is kifejezték felháborodásukat, mégpedig négy magyarországi ukrán civil szervezet, akik szerint a tankönyv “az orosz narratívát” adja tovább a diákoknak.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.

Már tudni, milyen edzőt keres a Ferencváros Sztankovics helyére

Sztankovics hirtelen távozása miatt a Ferencváros nehezebb helyzetbe került, de van kikből meríteniük, és lehetséges, egy sokkal nagyobb név ül majd a kispadon.