Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Emberiség elleni bűntettel vádolják a brazil elnököt

A hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult egy brazil egészségügyi dolgozókat képviselő koalíció, és azzal vádolják Jair Bolsonaro elnököt, hogy emberiség elleni bűntettet követett el a lakosság ellen.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult egy brazil egészségügyi dolgozókat képviselő koalíció, és azzal vádolják Jair Bolsonaro elnököt, hogy emberiség elleni bűntettet követett el a lakossággal szemben.

Véglegesen megelégelték Brazíliában az állam első emberének koronavírushoz való hozzáállását, ezért a több mint egymillió egészségügyi dolgozót reprezentáló UNISaude szakszervezeti hálózat egy bíróság beadvány keretiben kérte Bolsonaro elnök felelősségre vonását, ami többek között már nemzetközi támogatást is kivívott magának. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészéhez eljutatott beadvány érvelése szerint Bolsonaro azzal követte el ezt a súlyosan nemzetközi jogot sértő bűntettet, hogy szándékosan és célzatosan megtagadta a koronavírus-járvány elkerüléséhez vagy megfékezéséhez szükséges óvintézkedések megtételét.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/bolsonaro-elmondasa-szerint-vegre-negativ-lett-a-legujabb-koronavirus-tesztje/

A koalíció beadványa szerint Bolsonaro rendkívül gondatlanul és hanyagul állt hozzá a járványhoz, hogy miközben brazilok tízezrei betegedtek meg, ő kifejezetten támogatta a tömegrendezvények, főként az őt éltető kampányrendezvények megtartását, ahova olykor maszk nélkül ment el.

A beadvány továbbá a hidroxiklorokin Bolsonaro általi agresszív hirdetését is sérelmezi, aminek koronavírussal szembeni hatékonyságára egyelőre szinte semmilyen tudományos bizonyíték nem született. A panaszban nagyon kemény szavakat fogalmaztak meg a kormánnyal szemben:

„Ez a lenéző, hanyag, negatív magatartás katasztrofális következményekhez vezetett, például a terjedés felgyorsulásához és az egészségügyi szolgálatok túlterheléséhez, amik esetében sokszor az alapvető ellátás minimum körülményei sem adottak. A brazil kormány ilyen szintű mulasztása emberiség elleni bűntettnek, népirtásnak tekinthető”

Az UNI Americas nemzetközi szakszervezet regionális vezetője szerint Bolsonaro kormánya egyértelműen felelős abban, hogy a járvány kellős közepette elmulasztották megvédeni mind a brazil lakosságot, mind az egészségügyi dolgozókat, amire ígéretet tett elnökké választásakor.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/bolsonaro-sajnalom-a-halottakat-de-mindenkinek-ez-a-vegzete/

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.