Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,930 $

Fokozódnak a harcok a donyecki régióban, Zelenszkij már evakuálást rendelt el

A körülményekre való tekintettel Ukrajna elnöke evakuálás rendelt el az érintett régióban, hogy ezzel minél több emberi életet mentsenek meg.

...svg content...Fotó: Jevhen Maloletka fotóriporter egy búzaföldön égõ tûz elõl fut a kelet-ukrajnai Harkivi területen, néhány kilométerre az orosz határtól, miután orosz rakétatámadás érte a térséget 2022. július 29-én. MTI/AP/Msztyislzav Csernov
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Donyecekben heves harcok folytak az elmúlt napokban, különösen Bakhmut városában a keleti részen, amely jelenleg az orosz offenzíve középpontjában áll. Zelenszkij elnök emiatt úgy döntött, hogy evakuálást rendel el a donyecki területen élők számára, mert nem lát más opciót.

Ez több százezer embert jelent, akinek most el kell hagyniuk az otthonukat, máskülönben még nagyobb veszélybe kerül az életük. Az elnök szerint minél hamarabb távoznak az emberek, annál kevesebb ideje lesz az orosz hadseregnek megölni őket. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Emiatt erősen azt tanácsolja a lakosoknak, hogy meneküljenek, amíg tudnak, ők pedig segíteni fognak nekik. A kormány hangsúlyozta, az evakuálásnak még a téli időszak előtt be kell következnie, mert a régió földgázellátása már megsemmisült.

Oroszország és Ukrajna egymásra mutogat a civil áldozatok miatt, ami a donyecki Olenivka városban történt támadás kapcsán is így van, ahol egy börtönt repítettek a levegőbe. Az oroszok szerint az ukránok hajtották végre a támadást, amiben 53 ukrán hadifogoly vesztette életét, 75-en pedig megsérültek.

Ukrajna azzal vádolja az oroszokat, szándékosan tüzeltek a börtönre, hogy ezzel eltitkolják a kínzásokat és kivégzéseket. Mindeközben a brit védelmi és hírszerzési tisztviselők azt mondták, az orosz erők most azért küzdenek, hogy fent tudják tartani a lendületüket a háborúban.

Szerintük a Kreml egyre kétségbeesett, és már több tízezer katonát vesztettek. Richard Moore, az MI6 vezetője úgy fogalmazott, Oroszország már kifogyott a lendületből Ukrajnában a támadásokkal, amiről a Sky News is beszámolt.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.