Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Bélbaktériumok lassíthatják az alultáplált gyermekek növekedését

A hosszú távú alultápláltságnak súlyos következményei lehetnek, egyúttal könnyű orvosolni kalóriában és tápanyagokban gazdag étrenddel a problémát.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A hosszú távú alultápláltságnak súlyos következményei lehetnek, egyúttal könnyű orvosolni kalóriában és tápanyagokban gazdag étrenddel a problémát.

Néhány gyereknél azonban még ez a módszer sem válik be, mivel egyszerűen visszamaradnak a fejlődésben, gyenge lesz az immunrendszerük, melyek után sokkal sérülékenyebbekké válnak társaikhoz képest. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

Sajnos nemcsak az orvostudomány által eddig rejtélyesnek bizonyult tényezők, hanem egyes országok gazdasági helyzete miatt is állhat elő az a helyzet, hogy a világon összesen 150 millió 5 év alatti gyermek él, akik alultápláltságban szenvednek.

A The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent, Dr. Jeff Gordon vezetésével készült tanulmányból kiderült, hogy a Washington Egyetem kutatói komoly előrelépést tettek ezen komoly probléma megértése felé – rájöttek ugyanis, hogy a vékonybélben lévő baktériumok felelhetnek a tápanyagok rossz felszívódásáért.

A bélflóra sokszor felborulhat, ezért a gyerekek hiába esznek eleget, képtelenek lesznek megemészteni a táplálékot. A tudósok most arra összpontosítanak, hogy szelektálják a baktériumokat, és csupán azokat a törzseket hagyják meg, amelyek hasznosak lehetnek a fiatal szervezet fejlődésében.

Az alultápláltsághoz a vékonybél gyulladásos betegségei, valamint az úgynevezett környezeti enterikus diszfunkció (EED) is hozzájárulhatnak. Ahhoz, hogy megértsék a folyamatokat, 2016 és 2018 között 500 bangladesi gyermeken végeztek el kísérleteket.

Három hónapon keresztül tojással, tejjel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint parazita ellenes gyógyszerekkel etették őket. Legtöbbjüknél megfigyelték a vékonybél gyulladását, ami az EED figyelmeztető jele is lehet. Ezután mintákat vettek a bélbaktériumokból, majd azokat egészséges egerekbe ültették át.

Kiderítették, hogy pár nap után ezek a rágcsálók elkezdtek soványodni, a szervezetükben pedig intenzívebbé váltak a gyulladások, az emésztésük lelassult, egyesek pedig el is pusztultak. Mindezek nyomán kijelenthető, hogy szoros összefüggés van ezen mikroorganizmusok és az alultápláltság között, amelyet egyedül diétával nem lehet kezelni.

Ahhoz, hogy jobban feltérképezhessék ennek a folyamatnak a szakaszait, egyesével meg kell vizsgálniuk a baktériumtörzseket. Ha sikerrel járnának, akkor a megfelelő mikróbák utánpótlásával elősegíthetnék a visszamaradt fejlődésű gyermekek növekedését, és elejét vehetnék a súlyosabb komplikációknak.

https://liner.hu/egy-uj-verteszttel-4-evvel-korabban-elore-lehet-josolni-a-rak-kialakulasat/