Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,814 $

Brutális felvételeken látható két bolygó összeütközése

Egy rendkívül érdekfeszítő komputeres szimulációval mutatták be, mi történne akkor, ha a Föld találkozna egy másik, hozzá hasonló planétával.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy rendkívül érdekfeszítő komputeres szimulációval mutatták be, mi történne akkor, ha a Föld találkozna egy másik, hozzá hasonló planétával.

A Durham Egyetem kutatói egy igazán fantasztikus, szuperszámítógép által renderelt animációt alkottak meg, amelyen két bolygó kozmikus randevúját jelenítették meg. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A tanulmány nyomán új perspektívába helyezhetik Naprendszerünk bolygóinak kialakulását, így segítheti a tudósokat abban, hogy megfejtsék a csillagrendszerek genezisének rejtélyét.

https://liner.hu/lelegzetelallito-felveteleken-csodalhatjuk-meg-a-mars-felszinet/

A Space.com újságírója, Steve Spaleta az animációt egy csodálatos zeneművel illesztette össze, az eredmény pedig parádés lett.

Jacob Kegerris, a Durham Egyetem asztronómusa, és az Astrophysical Journal tudományos lapban megjelent publikáció szerzője elmondta,

„Tudjuk, hogy a bolygók ütközése drámai hatást fejthet ki az adott planéta atmoszférájára, azonban ez volt az első alkalom, hogy részletesen, testközelből tanulmányozhattuk ezeket az erőszakos eseményeket.”

A szimulációk segítségével rengeteg hipotézist állíthatnak fel, melyekkel a Földhöz közeli égitestek evolúciójára adhatnak magyarázatot. Már régebb óta úgy gondolják, hogy a Hold például úgy keletkezett, hogy a Föld egy Mars nagyságú bolygóval találkozott, majd óriási kőzettömbként levált, és saját pályára állt.

A kutatások során rájöttek, hogy egy oldalirányú ütközés sokkal kevesebb légkörveszteséghez vezethetett, mint egy közvetlen konfrontáció.

Egy szemtől szembeni kollízió nyomán teljesen eltűnhet az atmoszféra, valamint az égitest köpenyének nagy része is kiszakadhat eredeti helyéről. Bebizonyították, hogy a Föld valószínűleg a légköre 10-50%-át veszíthette el, attól függően, hogy milyen típusú ütközésről lehetett szó.

„Az eltérő becsapódási szögek és sebességek kiszámításának hála egyszerűbb módszert hoztunk létre az elvesztett atmoszféra becslésére. A szimulációnknak köszönhetően megérthetjük a Föld és más exobolygók tulajdonságait, valamint megvizsgálhatjuk az utóbbi égitestek lakhatóságát is.”

mondta Kegerris.
https://liner.hu/bamulatos-modon-tulelte-egy-csillag-a-szupernova-robbanast/

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.