Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,54 Ft
Euró
386,90 Ft
Font
450,13 Ft
Bitcoin
62,674 $

Megérkezett a lista, ezeken a magyar strandokon kiváló minőségű a víz

A 2021-ben vizsgált területek több mint 90 százaléka megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek, Magyarországon pedig 165 fürdőhely kapott kiváló minősítést.

Fotó: MTI/Varga György
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az európai fürdővizek legtöbbje megfelel a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak, emellett a Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka megfelel ezeknek a kritériumoknak – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottsággal közösen összeállított, 2021-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből. 

A jelentés szerint az Európa-szerte vizsgált 21 859 fürdőhely közel 85 százaléka megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, a „kiváló” vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak. Soron kívül Ennyibe kerülnek a jegyek a magyar válogatott utolsó felkészülési meccsére

Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, illetve a természetes vizek minősége általában jobb, mint a medencés fürdőhelyeké. 2021-ben az uniós part menti fürdőhelyek 88 százaléka ért el kiváló minősítést, szemben a mesterséges fürdővizek 78,2 százalékával.

A fürdővíz-minőségi irányelv 2006-os elfogadása óta a „kiváló” vízminőségű területek aránya nőtt, és az elmúlt években a part menti fürdőhelyek esetében 88 százalék, a medencés fürdőhelyek esetében pedig 78 százalék körüli értéken stabilizálódott.

A jelentés megállapításai szerint a 2021-ben vizsgált területek 95,2 százaléka megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka „kiváló” minőségű volt.

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka (165 fürdőhely) felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak, amelyekről interaktív térkép is elérhető. Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést 6, rossz minősítést 4 fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést tavaly.

A vízminőség szempontjából kifogásolt fürdőhelyek aránya 2013 óta csökkent. Tavaly a kifogásolt fürdővizek az EU összes fürdőhelyének 1,5 százalékát tették ki, szemben a 2013-as 2 százalékkal. A rossz minőség gyakran rövid távú szennyezés eredménye.

(MTI)

Megvalósul Vitézy kívánsága, élőben vitázhat Karácsonnyal a Partizánban

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely élő adásban feszülhet egymásnak, ami az elmúlt időszak egyik legnézettebb műsora lehet, míg Szentkirályi Alexandra valószínűleg nem lesz ott.

Április óta nem találnak egy 16 éves pécsi lányt

A 16 éves pécsi lány még április közepe előtt tűnt el, azóta sem tudni, hogy hol tartózkodik jelenleg, és mit csinál.

Keretet hirdet Marco Rossi, élőben adja a tv

Élőben közvetíti a televízió Marco Rossi kerethirdetését az Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésre.