Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,79 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
63,023 $

Zelenszkij tett egy erős célzást, jönnek a nyugati „csodafegyverek”? Akadt azonban egy kis gond

Nagyon úgy fest, hogy teljesül az ukrán elnök kívánsága, és az Egyesült Államok leszállíthatja nekik a várt „csodafegyvert”, amihez kiképzést is biztosíthat.

Fotó: Unsplash/Anastasiia Krutota
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Korábban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy Ukrajna hosszú hetek óta szinte már könyörög azért a modern rakétarendszerért, amellyel akár a háború menetét is képesek lehetnek megfordítani.

Az USA elismerte, gondolkoznak ezen, de a végleges döntés nem született meg. A hírek szerint amiatt aggódnak, hogy ezekkel a több száz kilométer hatótávolsággal bíró rakétarendszerrel oroszországi területeket is megtámadhatnak az ukránok.

Ezt pedig el akarják kerülni, mivel adott esetben Oroszország megorrolhat rájuk, és az senkinek nem lenne jó. Márpedig ezek a „csodafegyverek” hamarosan útra kelhetnek, amire erős célzást tett az elnök.

Zelenszkij a legutóbbi beszédében azt mondta, a következő héten jó híreket vár a fegyverszállításokkal kapcsolatban, de további részleteket nem közölt – írja a The Guardian a jelentésében.

Az ukrán vezető elismerte, nem hiszi, hogy az Oroszország által 2014 óta elfoglalt összes területet képesek lehetnek visszaszerezni katonai szinten, beletartozva Krímet is. Abban azonban biztos, hogy Moszkvát tárgyalóasztalhoz lehetne ültetni, ha minden területet visszafoglalnának, amit február 24. óta, az invázió kezdete óta elvesztettek.

Azt viszont kizárta, hogy erővel vennék vissza Krímet, és más, 2014 óta elvesztett területeket, mert szerinte, ha ezt az utat választják, akkor emberek százezreit fogják elveszíteni, és ez nem lehet opció.

Elismerte, Donbaszban a helyzet nagyon bonyolulttá vált az orosz túlerő miatt, miközben Liman már az övék, addig Szijjerodonyecket sikerült bekeríteniük. „Leírhatatlanul nehéz az ottani helyzet. Hálás vagyok mindazoknak, akik ellenálltak ennek a támadásnak.”