Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,84 Ft
Euró
388,17 Ft
Font
452,51 Ft
Bitcoin
63,581 $

Oroszország helikoptereket telepít, emellett megpróbálja bekeríteni Donyeck kulcsfontosságú városát

Egyes tisztviselők szerint az oroszok fokozták erőfeszítéseiket, amelyekkel az ukrán ellenállást akarják legyőzni Luhanszkban, ehhez 15 helikoptert vezényeltek a területre.

Fotó: A Planet Labs amerikai vállalat által közreadott műholdfelvételek egy iskoláról a Luhanszk megyei Bilohorivkában. A bal oldali műholdfelvétel május 7-én készült, a jobb oldali május 8-án, egy orosz légicsapást követően. MTI/AP/Planet Labs PBC
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Szeverodonyeck és Liszicsanszk városokat védő ukrán erők továbbra is erőteljes offenzívával néznek szembe a tüzérségi bombázások és a légitámadások miatt, amelyek a délebbre fekvő falvakban, például Vrubivkában is fokozódtak.

Az orosz erők megpróbálják áttörni az ukrán védvonalakat ezen a területen, ezzel befejezetté tenni Luhanszk elfoglalását, ugyanis a becslések szerint a régió mintegy 90 százaléka orosz ellenőrzés alá került. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Szerhij Hajdaj, a luhanszki terület katonai közigazgatásának vezetője jelentette, miszerint a legutóbbi harcok során négy civil halt meg, valamint újabb találat érte a szeverodonyecki nitrogéngyárat, kedden pedig 15 tüzérségi támadással sújtották a várost.

„Oroszország mindent lerombol, ami csak az útjába kerül, miközben egy olyan élettel és jövőképpel akarja büntetni a luhanszki régiót, ahol már nincsenek emberek, házak és gyárak sem” – mondta.

Eközben az ukrán fegyveres erők vezérkara megerősítette, hogy az oroszok újabb támadásokat indítottak a donyecki területen lévő Szlovjanszk irányában, miközben hetek óta próbálnak dél felé nyomulni, hogy ellenőrzésük alá vonják Donyecket.

A jelentés szerint az orosz erők megpróbálták bekeríteni az ukrán egységeket Liman városa körül, illetve elfoglalni Drobjszevét, ha pedig sikerül véghez vinniük a terveiket, a limani ukrán védelem erőteljesen sebezhetővé válik, ugyanis három irányból érkező támadással kell majd felvennie a harcot.

A beszámoló alapján az oroszok továbbra is lövik a Harkovtól északra található falvakat, ezzel akadályozva az ukrán ellentámadást, amelynek következtében több területen is az orosz határhoz szorították az ukrán csapatokat.

A CNN cikkéből kiderül, miszerint a vezérkar azt megerősítette, hogy az ellenség továbbra is támadással sújtja az ukrán csapatok tüzérségi állásait és a civil infrastruktúrát a határ menti településeken, Csernyihivben és Szumiban.

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.