Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Zelenszkij azt állítja, hogy több mint 1000 orosz tankot semmisítettek meg eddig az ukrajnai háborúban

Az ukrán elnök monumentális károkról számolt be az oroszok oldaláról, akik mindössze két hónap leforgása alatt több mint 1000 tankot veszítettek.

...svg content...Fotó: Megrongálódott orosz tank mellett halad el két ember az orosz csapatok kivonulása után a Kijev közelében fekvő Zalisiában 2022. április 19-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a legújabb beszédében arról is tájékoztatást adott, hogy az orosz hadsereg már több mint 1000 tankot veszített a háborúban, illetve közel 200 repülőgépet, valamint 2500 páncélozott járművet.

Zelenszkij hozzátette, ennek ellenére az orosz csapatoknak még mindig van elegendő felszerelésük ahhoz, hogy további támadásokat indítsanak. „Igen, még mindig vannak rakétáik, hogy csapást mérjenek a területeinkre.” Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

„Ugyanakkor ez a háború már most annyira meggyengítette Oroszországot, hogy még kevesebb haditechnikai eszközt vonultathatnak fel a moszkvai parádéjukon.” Oroszország május 9-én tarthatja meg a nagy felvonulását a Vörös téren, amivel a második világháborúra, a németek megadására emlékeznek, melyben komoly szerepet játszottak a szovjetek.

Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy az oroszok már több mint 23 ezer katonát veszítettek az invázió kezdete óta. A CNN a cikkében arról ír, hogy Oroszország rendre kisebb veszteségeket közölt a háború ideje alatt, amit a megfigyelők igencsak alábecsültnek tartanak.

Két nappal az oroszok legújabb tájékoztatása előtt két magas rangú NATO katonai tisztviselő 7000 és 15000 közé becsülte az Ukrajnában elesett oroszok számát. Az amerikai tisztviselők hasonló számokról számoltak be, akik 7000 és 14000 közé saccolják az elesett orosz katonák számát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az elmúlt hónap elején elismerte, Oroszországnak jelentősek a veszteségeik, és hatalmas tragédiaként beszélt az elszenvedett veszteségeiket illetően. Az általuk közölt számok azonban messze eltérnek attól, amiket a Nyugat közül heti rendszerességgel.