Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,611 $

Ha sem Oroszország, sem pedig az EU nem enged, súlyos gázválság alakulhat ki

A helyzet egyre rosszabb, a megoldás pedig még nem ismert: az EU hétfőn egy rendkívüli ülés keretében fogja megvitatni a gázkérdést.

...svg content...Fotó: Unsplash/Helio Dilolwa
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Habár amikor Putyin bejelentette, hogy aláírta a rendeletet, mely szerint a jövőben minden ország rubelben köteles fizetni az orosz gázért, sokan azt gondolták, az orosz elnök öngólt lőtt és nem lesz képes megerősíteni az orosz gazdaságot egy ilyen lépéssel. Ennek ellenére a döntéssel olyan zűrzavart keltett az Európai Unióban, hogy jelenleg sem az EU-s vezetők, sem pedig a gázcégek nem tudják eldönteni, hogy mit is kellene tenni.

A helyzet kellemetlen mivolta abban rejlik, hogy bár az EU minden erejével azon van, hogy megszabaduljon az orosz gáztól, ezt nem teheti meg egyik napról a másikra, tekintettel a tényre, hogy szüksége van rá. Az egyik legnagyobb kockázata a rendeletnek az, hogy Putyin a a Gazprombankot jelölte ki a gázszámlák kifizetési láncolatának folyamatára: Lengyelország és Bulgária pedig már bele is esett a csapdába, ugyanis ellenálltak és a szokásos módon kívánták rendezni számláikat, azonban a Gazprom ezt nem fogadta el, sőt, elzárta a gázcsapokat az országok irányába. Soron kívül Karácsony Gergely Karsai Dániel haláláról: „Köszönöm, amit értünk tettél”

A vita pedig egyre kellemetlenebb az EU-ban, ugyanis a lengyelek és a bolgárok példáján mindenki aggódik, hogy ha nem tartják be a rubelben történő fizetés szabályát, úgy irányukba is megszűnhet az orosz gázszállítás, ezzel szemben azonban az EU vezetése minden erejével azon van, hogy figyelmeztesse a tagállamokat, semmiképp ne engedjenek Putyin követeléseinek, mivel azzal egyértelműen aláásnák az EU-s szankciókat.

Eddig nem sok információ került napvilágra annak kapcsán, hogy pontosan miért is zárták el az orosz gázcsapot Bulgária irányába, most azonban fény derült az igazságra: a bolgár miniszterelnök-helyettes megosztotta, kaptak egy módosítási tervet a Gazpromtól a szerződés kapcsán, azonban a bolgároknak lett volna pár kérdésük annak kapcsán.

Nevezetesen a szerződésmódosítás szövege alapján úgy értelmezték, hogy amint átutalják az eurót az orosz számlára, onnantól jóformán minden kontrollt elveszítenek befizetett pénzük felett. Magyarul az orosz állam venné át az irányítást az összeg felett, s váltaná le tetszőleges időpontban és árfolyam mellett rubelre. A bolgár adófizetők szempontjából azonban kardinális kérdés, hogy mi lesz a sorsa a pénznek, s mivel az orosz fél nem volt hajlandó megválaszolni az aggályaikkal kapcsolatos kérdéseket, a bolgárok elutaltak 50 ezer dollárt a szokásos számlára, ám az oroszok visszautalták az összeget és elzárták a gázcsapot.

Mivel az EU több homályosnak tűnő ajánlást is közzétett a tagállamok számára, majd egyre hevesebb hangvételű figyelmeztetéseket küldött ki a tagországoknak a rubelben történő fizetés kapcsán, az Európai Bizottság csütörtökön szervezett egy olyan háttértájékoztatót, melynek során megosztották, hogy pontosan mi a probléma Putyin követeléseivel. A Bizottság kijelentette: az a probléma, hogy az európai gázvásárlóknak egy második, rubelalapú számlát is kell nyitniuk, hogy oda leváltva az eurót, illetve a dollárt, rendezzék a számlát a Gazprom felé, rubelben.

Ez azonban megsérti az uniós szankciókat, ráadásul ahogy azt a bolgárok saját bőrükön tapasztalták, az európai gázvásárlók ezzel elveszítik a kontrollt befizetett pénzük felett. Nem mellékesen pedig az eredeti gázszerződésekben nyoma sincs rubelben történő számlateljesítéseknek. Mivel a jelenlegi helyzet rendkívül képlékeny, Franciaország május 2-re összehívott egy rendkívüli energiaügyi miniszteri értekezletet, melynek keretében tisztázni fogják, hogy az európai gázvásárlók mit tehetnek és mit tegyenek ebben a helyzetben – írja a Portfolio.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsonyék tudomást sem vesznek a budapestiekről

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi politikusa szerint rájuk számíthatnak a budapestiek, addig Karácsony Gergelyék tudomást sem akarnak venni a fővárosban élőkről.