Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,73 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,08 Ft
Bitcoin
62,691 $

Egy napon belül lebontja a műanyagokat egy gyors hatású enzim

A műanyaghulladék lebontására szolgáló enzimek alkalmazási technológiája rohamosan fejlődik: gépi tanulás segítségével nemrégiben olyan vegyszert alkottak meg, ami 24 óra alatt képes lebontani a káros anyagokat.

Unsplash
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Tudósok már több mint egy évtizede vizsgálják az enzimekben rejlő lehetőségeket a műanyagok újrahasznosításának elősegítésére, az elmúlt mintegy hat évben pedig jelentős előrelépések történtek.

2016-ban japán kutatók olyan baktériumot találtak, amely enzimek segítségével hetek alatt lebontotta a PET műanyagokat. Ezeknek az enzimeknek egy PETáznak nevezett, módosított változata tovább javította a teljesítményt, 2020-ban pedig azt láttuk, hogy a tudósok kifejlesztettek egy még erősebb változatot, amely hatszoros sebességgel emésztette fel a PET műanyagokat. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A Texasi Egyetem kutatócsapata azt tűzte ki célul, hogy orvosolja ezen enzimek eddigi hiányosságait. A tudósok szerint a technológia alkalmazását hátráltatta, hogy nem képes jól működni alacsony hőmérsékleten és különböző pH-tartományokban, ezenkívül nem volt hatékony a műanyaghulladék közvetlen kezelése, valamint a reakciósebesség is lassúnak bizonyult.

Ezen problémák megoldására egy gépi tanulási modellt fejlesztettek ki, amely képes megjósolni, hogy a PETáz enzim mely mutációi biztosítják a hasznos képességeket. Főként PET műanyagterméket, köztük edényeket, vizes palackokat és szöveteket vizsgáltak meg alaposan, majd a modell segítségével egy új, továbbfejlesztett, FAST-PETáz nevű enzimet terveztek és alakítottak ki.

Ez az újonnan létrehozott enzim 30 és 50 °C közötti hőmérsékleten és különböző pH-szinteken kiválóan bontja a PET műanyagokat. Egy hét alatt 51 különböző kezeletlen PET-terméket képes volt szinte teljesen lebontani, egyes kísérletekben a műanyagokat 24 óra alatt komponenseire szedte szét.

Azzal, hogy a kutatók alacsony hőmérsékleten képesek viszonylag gyorsan lebontani a műanyaghulladékot, úgy gondolják, hogy olyan technikát találtak, amely hordozható, megfizethető és ipari méretekben is alkalmazható. Szabadalmat nyújtottak be a technológiára, és abban reménykednek, hogy a hulladéklerakókban és a szennyezett területeken is alkalmazni tudják majd.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.