Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,62 Ft
Euró
397,07 Ft
Font
474,78 Ft
Bitcoin
64,061 $

Joe Biden „szomorúan és félelemmel telve” szembesül az Ukrajnából érkező szörnyű hírekkel

A Fehér Ház továbbra is arra sürgeti az orosz erőket, hogy „garantálják a civilek biztonságos átkelését”, miközben az amerikai elnök mélyen aggódik az ukránokért, akik veszélyben vannak.

...svg content...Fotó: Joe Biden amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületében 2021. október 1-jén. A Demokrata Párt centrista és progresszív szárnyának vitái miatt ezen a napon sem szavazott az amerikai törvényhozás alsóháza a szenátus által már augusztusban jóváhagyott infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatról. Az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslat egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozná. MTI/EPA/Michael Reynolds
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A dél-ukrajnai Mariupol városát az orosz invázió kezdete óta könyörtelenül ostromolják, az elmúlt napokban pedig az Azovsztal acélgyárat vették célba, amelyet minden erővel próbálnak kézre keríteni, azonban az ukrán erők kitartóan védelmezik, így az oroszok felszólították őket, hogy tegyék le a fegyvert.

Cserébe ígéretet tettek arra, hogy megkímélik az életüket, illetve a hadifoglyok esetében betartják a genfi egyezményt, a Reuters pedig arról számolt be, miszerint Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke megerősítette, még ma elfoglalják Mariupolt, illetve orosz fennhatóság alá kerül az acélgyár is. Soron kívül Szentkirályi: Magyar Péter erkélyén kötött háttéralkukkal akarják irányítani Budapestet

Az Azovsztalt védő ukrán erők néhány napja nemzetközi segítséget kértek az üzemben tartózkodó civilek kimenekítésére, erről pedig egy videót is feltöltöttek a Twitterre, amelyben az Azov zászlóalj vezetője azt állította, az oroszok szándékosan bombázzák a gyárat, illetve hazudnak a fegyvermentes övezet kialakításáról, hiszen korábban a város civil infrastruktúráit is támadták.

A segítségkérésre reagálva Jen Psaki elmondta, a Fehér Ház továbbra is sürgeti az orosz csapatokat, hogy „cselekedjenek helyesen és garantálják a civilek biztonságos átkelését”, majd MJ Lee, a CNN újságírója kérdésként tette fel, hogyan birkózik meg az amerikai elnök az Ukrajnából érkező szörnyű hírekkel.

Válaszában kifejtette, Joe Biden ugyanúgy dolgozza fel ezeket a borzalmas képeket és információkat, mint bármely más amerikai, „szomorúsággal és félelemmel telve”, miközben az ukrán állampolgárokért, családokért, gyerekekért és ártatlan civilekért aggódik, akik veszélyben vannak.

A CNN cikkéből kiderül, hogy a Fehér Ház sajtószóvivője azt is hozzátette, miszerint az orosz-ukrán konfliktus rengeteg idejét emészti fel az elnöknek, aki mindemellett ugyanennyi időt szentel más prioritásoknak is, amelyeken folyamatosan dolgozik.