Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

„Az Európai Unió tette Oroszországot imperialista szörnyeteggé”

A lengyel igazságügyi miniszter szerint az EU hibázott, amikor elnézte Moszkva sztálini módszereit, és annak ellenére üzletelt Putyinnal, hogy tisztában volt vele, egy „nemzetközi bandita”.

...svg content...Fotó: Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az isztambuli egyezmény tervezett felmondásáról tartott varsói sajtóértekezleten 2020. július 25-én. A minisztérium szorgalmazza az Európa Tanács isztambuli egyezményének Lengyelország részérõl történõ felmondását, mert álláspontja szerint az a nõk védelmének ürügyén keresztényellenes, emellett a lengyel alkotmánynak ellentmondó elõírásokat tartalmaz. MTI/PAP/Rafal Guz
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, aki egyben főügyész is, pénteki interjújában úgy fogalmazott, az EU tette „imperialista szörnyeteggé” Oroszországot, mivel felébresztette Moszkva birodalomépítő ambícióit azzal, hogy a Nyugat elnézi a terjeszkedő politikát.

„Maga az Európai Unió táplálta ezt az imperialista szörnyeteget, amely sztálinista módszereket alkalmaz, megöli a kritikus újságírókat, tagadja a Szovjetunió bűneivel kapcsolatos történelmi igazságot, és megtámadja Grúziát és Ukrajnát. Ezeket a gyilkosságokat biztosan Putyin engedélyezte. És bár mindenki tudta, hogy egy nemzetközi bandita, mégis üzleteltek vele” Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

– mondta Ziobro.

A miniszter kritizálta az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciókat is, enyhének tartva azokat. Rámutatott, az EU minden nap egymilliárd eurót biztosít az orosz elnöknek főleg német megállapodások alapján, amelyek elegendőek a háború finanszírozásához.

Ziobro különösen Németországgal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát az ukrán hadsereg nehézfegyver-szállításának blokkolása miatt, megjegyezve, hogy „úgy tűnik, még a gyermekek ellen elkövetett orosz bűncselekmények sem elegendőek ahhoz, hogy Berlin felhagyjon azzal, hogy csendben segítse Moszkvát”.

Ezzel összefüggésben felidézte az EU Lengyelországgal szemben fennálló jogállami vitáját, és megjegyezte, Brüsszel Lengyelországgal szemben emelt kifogásai kéz a kézben járnak az Oroszország nemzetközi jogot sértő magatartásával szemben mutatott toleranciával.

„Ugyanazok az emberek prédikálnak nekünk az értékekről, és vádolnak minket a demokrácia megsértésével”

– tette hozzá.

Arra is figyelmeztetett, Németország politikája elővetíti Berlin uralmát az EU-n belül az Oroszországgal fennálló stratégiai együttműködés alapján – számolt be a The First News.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek