Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Bámulatos képeken csodálhatjuk meg a csillagok születését

Amerikai asztronómusok a július 4-i ünnepet egészen egyedi formában tartották meg – vadonatúj fotókat tettek közzé, melyeken kozmikus tűzijátékot láthatunk.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Amerikai asztronómusok a július 4-i ünnepet egészen egyedi formában tartották meg – vadonatúj fotókat tettek közzé, melyeken kozmikus tűzijátékot láthatunk.

A szenzációs felvételeket infravörös és rádiósugárzások által fiatal csillagok keletkezése nyomán kirajzolt mozaikokból rakták össze. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A fényképen a G286.21+0.17 nevű csillagköd látható, ami nagyjából 8 ezer fényévre található a Földtől a Tejútrendszer Carina régiójában, a Hajógerinc csillagképben. Ezen a részen a csillagok sűrű molekuláris felhőkben képződnek, miközben a porok és a gázok óriási hő és nyomás hatására felbomlanak.

https://liner.hu/a-nasa-szerint-a-holdon-femtartalma-rendkivul-magas-lehet/

A jelenség képalkotásához két eltérő elektromágneses hullámmal rendelkező teleszkóp, az ALMA és a Hubble által begyűjtött adatokat összesítették. Az így elkészült felvétel fantasztikus módon ábrázolja, mi is történik pontosan az univerzum ezen szegletében.

Fotó: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Y. Cheng et al.; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello; NASA/ESA Hubble

Az ALMA teleszkóp jeleit lila színnel láthatjuk, melyek az éppen születendő csillagok bölcsőjében található felhőket reprezentálják, miközben a Hubble infravörös szenzora a sárga és vörös területeket világítja meg.

Ezeken a lélegzetelállító fotókon több ezer éppen alakulófélben lévő fiatal csillagok csoportosulásait csodálhatjuk meg, ahogyan robbanásszerűen törnek ki a nebulák közepéből.

A folyamatok során felszabaduló energiák és sugárzások a molekuláris felhők tisztulását okozzák, a fennmaradt gázhalmazok pedig akár hosszú évmilliókig biztosíthatják a procedúra lezajlását.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.