Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,204 $

Három galaxis összeolvadását örökítette meg a Hubble űrtávcső

A tavalyi technikai problémák után ismét gőzerővel dolgozik a Hubble űrteleszkóp azon, hogy felfedezze az univerzum rejtett szegleteiben található objektumokat.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Hubble ismét pazar fotót készített a világűrről: csillagászoknak ezúttal sikerült lencsevégre kapniuk, amint a Földtől 681 millió fényévre található, IC 2431 nevű tripla galaxis önmagával fuzionál.

Korábban egyetlen égitestnek hitték a távoli objektumot, ám a NASA űrteleszkópjának részletes elemzése révén kiderítették, hogy valójában három különálló galaxisról van szó, amelyek olyan szorosan keringenek egymás mellett, hogy hamarosan összeolvadhatnak. Soron kívül Szelevényi gázrobbanás: emberölés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség

Az asztrofizika tudományának jelenlegi álláspontja szerint a Tejútrendszer hasonló sorsra juthat, hiszen évmilliárdok múlva olyannyira megközelítheti az Andromédát, hogy a csillagközi randevú eszméletlen mennyiségű energiák felszabadulásával járó kozmikus robbanást idézhet elő – írta a ScienceAlert magazin.

Általában a kettős galaktikus összeolvadások számítanak gyakoribb jelenségnek, a mostani tripla-összeolvadás viszonylag ritka, ezért a csillagászok sem tudják, pontosan milyen folyamatok okozzák ezeket a különleges, nem mindennapi eseményket.

Ha sikerül az űrtávcsövet még hónapokon keresztül az IC 2431-re irányítani, akkor elképzelhető, hogy az asztronómusok megérthetik a jelenségek mivoltját, és felvázolhatják, miként játszódhatnak le azok a procedúrák, melyek a csillagok és galaxisok pusztító erejű összeütközésével járnak.

Új gazdára talált Kádár János egykori sofőrjének hatalmas kastélya

Kádár János egykori sofőrjét 2005-ben egy vadászaton véletlenül lelőtték, melynek következtében életét vesztette.

Magyar Péter ezekkel a feltételekkel vesz csak részt a köztévé vitáján

A közösségi médiában megjelent posztjában aláhúzta, a meghívóból több fontos dolog sem derül ki, amit nagy hiányosságnak tart.

Magyar Péter hétfőn a Balatonhoz indul, közösségi biciklizésre invitálja követőit

A Tisza Párt alelnöke május 13-án Zala megyében folytatja országjáró kampányát. A keszthelyi kerékpározás során pedig állítása szerint megnézik „a NER által megszerzett értékes helyi ingatlanokat”.